Irfan Čengić

Vladi FBiH je važniji interes banaka, nego interes građana

Nakon što Federalna vlada na posljednoj sjednici nije prihvatila Prijedlog Zakona o konverziji kredita vezanih za švicarske franke u konvertibline marke, po kursu na dan sklapanja ugovora u kreditu, uslijedile su žestoke reakcije.

Iz Socijaldemokratske partije BiH, partije koja je predložila ovaj Prijedlog Zakona, smatraju da se sada jasno vidi ko je na strani građana, a ko je na strani banaka.

„Kada smo predlagali ovaj Prijedlog Zakona jasno smo rekli da će se vidjeti ko je na strani građana, a ko je na strani banaka. Vlada FBiH svojim prijedlogom ovaj problem želi riješiti na način da se to razriješi između građana i banke, što je za nas nedopustivo. SDP smatra da građanima sa ovim kreditima treba pomoći država. I dalje smatramo da je nedopustivo da banke lihvare i profitiraju na teškoj ekonomskoj situaciji bh. građana i da ostvaruje ekstraprofit pored onog osnovnog profita koji svakako imaju. Na sljedećoj sjednici Parlamenta FBiH SDP će uputiti ovaj Prijedlog Zakona u parlamentarnu proceduru, bez obzira šta o tome misli Vlada FBiH“, rekao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

federalna.ba