Vladi FBiH je prije 20 mjeseci istekao mandat, Novalić u problemima

Ivan Boban i Irfan Čengić, opozicioni zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izjavili su nakon što je završena prva tačka dnevnog reda vanredne sjednice da očekuju smjenu aktuelnog saziva Vlade Federacije BiH.

Ivan Boban, zastupnik SDP-a, izjavio je da su opozicione stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH potpisali inicijativu za pokretanje smjene Vlade FBiH na čelu s predsjednikom Fadilom Novalićem.

“SDP je pokrenuo inicijativu izbora nove Vlade FBiH kroz Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Novu Vladu će formirati isti akteri i ne vidim razlog da izborni pobjednici daju novu kadrove i riješe nas agonije”, kazao je Boban.

Upitan zašto zastupnici DF-a nisu podržali današnju inicijativu za smjenu Vlade FBiH, Boban je kazao da pretpostavlja kako DF nema problem sa ostatkom Vlade.

“DF je tražio smjenu Fadila Novalića, Jelke Milićević i Veska Drljače. Vjerovatno iz tog razloga nisu dali svoje potpise, budući da se današnji potpisi odnose na smjenu kompletne Vlade”, istakao je Boban.

Najavio je kako će jedna od glavnih teza današnje rasprave biti zabrane Suda BiH koje premijeru Fadilu Novaliću onemogućavaju da komunicira sa prvim saradnicima.

“Imali ste teze kako će doći do neslaganja u Vladi i da će doći do prevlasti jednih u odnosu na druge. Premijer će imati problema u komunikaciji sa najbližim saradnicima. Također, postoji opcija da svoje ovlasti prenese na jednu od dvoje dopremijera”, zaključio je Boban.

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a, izjavio je kako je prije 20 mjeseci istekao mandat aktuelnoj Vladi Federacije BiH, što znači da nemaju povjerenje građana.

“Konačno je vrijeme da predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović zakaže sjednicu na kojoj će se birati predsjednik i dva podpredsjednika Federacije BiH, a nakon čega ćemo izabrati novu Vladu koja će biti rezultat oktobarskih izbora”, kazao je on.

Napominje kako je izglasavanje nepovjerenja najsigurniji put da ode Jelka Milićević i Fadil Novalić i ostali loši ministri.

“Jedna ministrica je podnijela ostavku, jedan ministar ima zdravstvenih problema i ne dolazi na redovne aktivnosti, jednom ministru je njegova stranka tražila da podnese ostavku. Ova Vlada nema nikakav kapacitet”, zaključio je Čengić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu