Vojin Mijatović

Vlade entiteta trebaju dati po 100 KM građanima koji se vakcinišu u Srbiji

Profesor doktor Slobodan Stanić iz SDS-a danas je pozvao Vladu Republike Srpske da svim građanima koji su primili ili će u narednom periodu primiti vakcinu protiv covid -19 u Republici Srbiji, doznači po podnesenom zahtjevu i izvršenoj provjeri po 100 KM, objavio je na svom profilu Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

Razlozi i obrazloženje za doznaku u naznačenom iznosu po vakcinisanoj osobi su:
– Republika Srpska je uštedjela iznos za cijenu koštanja vakcine jer je istu Relublika Srbija nabavila i platila (106 KM Sinopharm);
– Svi građani koji su primili vakcinu u Srbiji su imali ili će imati realne troškove od 100 KM po osobi (troškovi puta), a imajući u vidu i revakcinaciju iznos je i veći;
– Republika Srbija je pored toga što je na vrijeme obezbijedila za svoje građane sve vrste vakcina, svim građanima koji su se vakcinisali doznačila je 3.000 dinara (50 KM) pored svih drugih subvencija;
– Na ovaj način bi se podstakao i ubrzao proces imunizacije koji je u BiH na jako niskom nivou zbog nedostatka vakcina – naveo je Mijatović.

On također poziva Vladu FBiH da na isti način doznači svim građanima koji su se vakcinisali u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj iznos od 100 KM.

Na ovaj način bi podstakli vakcinaciju građana BiH u situaciji kada vlasti u BiH nisu nabavile vakcine što je bila njihova obaveza, došli do potpunih podataka o broju vakcinisanih građana, te bi se preciznije mogao uspostaviti sistem planiranja nabavke vakcina.

– Očigledno je da vlasti u oba entiteta nisu nabavile vakcine za građane BiH i da se to još dugo neće desiti, neka barem na ovaj način upute izvinjenje građanima i plate trošak odlaska u susjedne zemlje gdje su građani sami morali da se brinu o sopstvenom zdravlju u doba najveće svjtske pandemije – naveo je Mijatović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu