RO SDP BiH Prijedor

Vladajućoj većini nije uopšte stalo do radničkih prava

Socijaldemokratska partija BiH osuđuje brzopleto usvajanje Zakona o radu u Republici Srpskoj bez prethodne saglasnosti Saveza sindikata Republike Srpske.
Zakon o radu u ovom Bh. entitetu usvojen je po hitnom postupku u ranim jutarnjim časovima 29.12.2015. godine, a na snagu stupa 22.01.2016. godine. Sam tok ovog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske dokazuje da vladajućoj većini nije uopšte stalo do radničkih prava.

Izbacivanje Ranke Mišić, predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske, iz skupštinske sale i to na najgrublji mogući način ukazuje na diktatorski odnos vladajuće većine prema radnicima, a samim tim i građanima ovog Bh. entiteta.

Nakon usvajanja Zakona o radu, usvojen je po hitnom postupku i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji reguliše javna okupljanja. Očigledno je da se vladajuća struktura želi zaštititi od nezadovoljstva radnika i građana koje je iz dana u dan sve veće. Donošenjem ovakvih zakona, gdje predstavnici građana prilikom pokušaja da se uključe u njihovo usvajanje i da iskažu svoje mišljenje bivaju fizički uklonjeni iz institucija dolazi do sve veće socijalne nejednakosti i stvaranja diktatorske elite.

Vladajuća struktura je zaboravila da su upravo oni izabrani od strane građana od kojih se sada zaštićuju zakonima, kojima zabranjuju ulazak u institucije koje trebaju da budu u službi građana i kojima ukidaju najosnovnija prava.

Savez sindikata Republike Srpske nije dao saglasnost za usvajanje Zakona o radu. Predsjednica Vlade Republike Srpske je izjavila da je Vlada ovog Bh. entiteta uzimala u obzir zakone iz regiona kao i stavove Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim ona je odbila da se sastane sa predstavnicima Sindikata sa kojima je trebalo da se nađe zajedničko rešenje po ovom pitanju.
Vladajuća struktura u Republici Srpskoj dokazuje da je uopšte ne zanimaju stavovi radnika i građana ovog Bh. entiteta te da im je sve drugo važnije od samih građana ovog entiteta koji na svojoj koži osjećaju to usaglašavanje stavova sa MMF-om i pritisak režima u Republici Srpskoj.

Socijaldemokratska partija BiH stoji rame uz rame sa svakim građaninom Bosne i Hercegovine u borbi za državu u kojoj se prvo građani ove zemlje pitaju, a ne institucije u regionu, za državu u kojoj svaki radnik ima zagarantovano pravo na svoja redovna primanja i da planira svoju ljepšu budućnost, za državu krojenu po mjeri svih njenih građana.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.