Vladajuća većina u Kantonu Sarajevo potpisala usaglašeni dokument o budućem djelovanju u KS

Šest stranaka koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo (Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Narod i pravda i Nezavisna bh. lista) potpisale su usaglašeni dokument u kojem su navedeni osnovni principi djelovanja u mandatnom periodu 2018.-2022. godina u Kantonu Sarajevo.

Potpisnici dokumenta izrazili su opredijeljenost za saradnju, “mijenjajući postojeću negativnu praksu formiranja neprincipijelnih i neprogramskih koalicija”.

Stranke potpisnice obavezale su se na poštovanje principa među kojima je taj da formiranje skupštinske većine na kantonalnom nivou ne obavezuje niti isključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, kao niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

– Vlada KS će biti formirana na programskim načelima, konkretnim mjerama, zakonima i javnim politikama – stoji u dokumentu.

Potpisnici su spremni za stvaranje ambijenta za unapređenje sigurnosne situacije i borbu protiv korupcije, kao i da provode mjere u cilju podizanja kvaliteta životne sredine, smanjenja onečišćenja zraka i sprečavanja drugih ekoloških rizika.

Također, jedna od aktivnosti koja će se nastojati provesti je i preispitivanje efikasnosti svih nadzornih i upravnih odbora pod ingerencijom Kantona Sarajevo.

Predstavili su i mandatara za sastav nove Vlade KS, Edina Fortu iz Naše stranke.

– Prvi put da imamo ovakvo nešto na političkoj sceni. Ove mjere oslikavaju ono za šta ćemo se boriti. To je predmet programa buduće vlade – rekao je Forto.

U pogledu zagađenja zraka, Forto je rekao da će se u rješavanju tog problema u narednom periodu provoditi mjere, ali da je to proces koji zahtijeva aktivnosti tokom čitavog mandata.

Dodao je da će do kraja decembra biti formirana nova Vlada KS, budući da je taj proces pri kraju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.