Važnije novac preusmjeriti u predizborno zapošljavanje vlastitog biračkog tijela nego u stvarne potrebe građana HNK

Vladajuća koalicija u HNK je ogledalo nebrige za zdravlje građana

Blokada bolnica od strane poreske uprave predstavlja potez koji sve posljedice decenijske loše politike u upravljanju zdravstvom prebacuje, u potpunosti i isključivo, na pacijente i zdravstvene radnike.
Svjedočimo potezima vrhunskog političkog pragmatizma vladajuće koalicije, koja je odlučila da godine nerada njihovih stranaka i prethodnih kadrova, prelomi potezom opasnim za život građana Hercegovačko-neretvanskog kantona, bez da se vidi namjera aktiviranja instrumenata sistema, koji trebaju utvrditi čija je odgovornost za stanje u kojem smo se danas našli. U HNK više nema straha od epidemija. Ovdje je svaka bolest smrtonosna. Vlast nam poručuje da nije istina kako se u HNK zdravstvene usluge naplaćuju. Ovdje možete da umrete potpuno besplatno.

Nevjerovatno zvuči da Vlada HNK, koja se mjesecima hvali stabilnošću javnih finansija, nije u stanju značajnije intervenisati u sanaciji određenih dugovanja bolnica, kako bi sistem nastavio funkcionisati u interesu društvene zajednice i njenih građana. SKB sam nije u mogućnosti popraviti aparat srce-pluća jer ga vlast finansijski ne podržava. Vladajuća koalicija, ovakvom nebrigom, ispunjava predizborna obećanja građanima, poručujući im da je i infarkt, kakav god bio, ipak od srca.

Očigledno je da su tematske sjednice po pitanju zdravstva bile isključivo politički marketing, koji za rezultat nisu imali niti jednu ozbiljnu namjeru niti mjeru za poboljšanje uslova zdravstva, što je više nego potvrđeno posljednjih dana. Tematskim sjednicama su valjda htjeli da građanima predstave kako je medicina u HNK izuzetno napredovala. Nema više bolesti od koje čovjek ne može da umre. Za vlastodršce je život  jeftin, samo mu je održavanje skupo.

Danas smo svjedoci kako je model nacionalno podijeljenog zdravstva doživio kolaps na ekonomskim principima te smo svi zajedno odgovorni da kreiramo novi model organizacije, koji će biti karakteriziran savjesnim upravljanjem, održivim finansiranjem i stalnom borbom protiv korupcije.
I dok bolnice grcaju u dugovima, a pacijente šaljemo u druge kantone na liječenje,za to vrijeme oni koji su najodgovorniji za stanje bolnica šalju svoje ljude direktno u ministarstva i agencije, daleko od očiju javnosti,zapošljavajući stranačke ljude i opterećujući budžet koji bi se mogao iskoristiti i za sanaciju dijela duga bolnica.

Njima je očito mnogo važnije novac preusmjeriti u predizborno zapošljavanje vlastitog biračkog tijela nego u stvarne potrebe građana HNK. Niti jednoj od vladajućih stranaka nije ni na kraj pameti da se odluči na taj potez jer njima je stranačko upošljavanje i upravljanje milionima u kantonalnim zdravstvenim fondovima ispred zdravlja i interesa građana.

Rješenje problema sa blokadama i dugom zdravstvenih ustanova moguće je samo na jedan način, a to je podizanje nadležnosti zdravstva sa kantona na nivo države Bosne i Hercegovine, čime bi se objedinili fondovi, a pacijenti dobili pravo na zdravstveno osiguranje u cijeloj zemlji.
Ovo blagostanje, koje su nam obećavali i u koje nas ubjeđuju, je zaista više nepodnošljivo! Vi ste nas vodili u reforme, u bolju budućnost. Vi nas od nje i spašavajte.

 

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.