Kolumna Zorana Mikulića za Dnevni list

Vladaj, pa zavadi

Osnovna greška, prilikom rješavanja problema i uređenja BiH, je ta što je rješavanje ostavljeno onima koji su problem i napravili. Oni koji su uzrokovali rat i  kreirali  “humana” preseljenja, projektirali demografski inženjering, na koncu su, prema vlastitim željama i naumima, sklepali i nakaradni Dayton. Ista je situacija i s Mostarom. Oni koji su ga dijelili, sad ga kao sastavljaju, a u sebi  mole Boga da ga nikada ne sastave. Ili će ga sastaviti, samo ne u prirodnoj veličini !? Vladaj pa zavadi!

Dijeljen i preseljavan

Oni isti koji su se ranih devedesetih onako pehlivanski gurali da uzmu ispisnice iz SKJ, na svake pregovore vode i geometre. Jedni bi da im „njihove“ teritorije graniče, a drugi da se preklapaju. Cijenu njihove  osrednjosti plaćamo u ratama do unedogled. Opet je kontrola uspješno izbjegla situaciji!

U njihovoj retorici svaka treća riječ je Europa, NATO, integracije, ekonomska razmjena…. Ljepota jedna!? Evo, mene su već ubijedili. Direktno ćemo iz Podveležja u Europu.  Oni od tamo širom otvaraju vrata za integracije. Zato i jeste ovoliki propuh!? Zapanjujuće je koliko dugo traje rješavanje nečega na čemu  uopće ni ne radiš. Koliko nas dugo moraju ubjeđivati da nešto što stoji naopačke, konačno možda i izgleda normalno?

Istovremeno, Incko je konstantno u pasivnom ofsajdu, pilot koji ima strah od letenja . I zato će u Mostaru  još dugo  vladati status kvo. Njima status, građanima: kvo, kvo… Bezbroj puta su vraćali pregovore na početak. I vraćat će ih sve dok pregovori ne nauče sami da se vraćaju. To je nešto, kao kada pokušate naslikati kameleona. Da se ubijete, ne možete da mu potrefite boju. Samo ime.

Mržnja koju, svojim bezobličjem smišljeno šire i podjele koje nam namjerno serviraju sa sve tri strane, su samo oruđe za postizanje njihovih pojedinačnih ciljeva. 25 godina!?To je u poređenju s poviješću ovog grada i ovih naroda relativno kratak period ali ovoj generaciji prođe život u tom “relativno” kratkom periodu. Ne čudi zato, što mladi i pametni, u sve većem broju, odlaze iz ove zemlje. Samo su dva razloga zbog kojih mladi i pametni odlaze… Zato što su mladi i pametni.

Dužnosnici i kreatori ovakvih podjela poput lokalnih lidera SDA i HDZ, koji sebi vole laskati nazivajući se desnicom, tim mladim ljudima nemaju šta ponuditi, osim dijeljenja i mržnje. Ostajte ovdje! …Mada trenutno ne mogu da vam navedem niti jedan dobar razlog za to. Ipak se samo jednom živi. Uz ovakvu vlast u državi, ne bi ni valjalo više.

Mostar je praktično godinama dijeljen i preseljavan. Ne radi se tu o huliganskom incidentu, ovdje je riječ o planskom i planiranom, smišljenom i godinama provođenom zastrašivanju, dijeljenju, kako bi se u zaleđu toga mirno i sistematski pljačkalo sve što se opljačkati moglo. Ili su se možda građani samoopljačkali? Narod šuti. Šutnja je zlato. Pošto su ovi zlato poodavno odnijeli, građanima ostaje  samo šutnja. Ruševine po gradu, osiromašeni građani, poniženi radnici i penzioneri…ma koga briga za to. I ja se evo pomalo plašim SDA i HDZ-a. To su valjda neke traume iz djetinjstva, i kao mali sam se plašio mraka.

I ti se lokalni nacionalni predvodnici predstavljaju ljudima iz naroda, rođenim Mostarcima iz Podveležja, koji i dan danas hvataju zalet kad na semaforima pretrčavaju ulicu, herojima s obala Neretve, osloboditeljima grada i s jedne i s druge strane!? Izgledaju kao sav običan svijet. Prepoznatljivi su jedino po pameti. Kratko je opet u modi. Blokiraju izbore, a kunu se u demokraciju i nikome je ne daju. Oni su kao intimusi s narodom!?Prosječni stranački činovnici  s natprosječnim lažiranim imidžom vođe. Predstavnik naroda. Kako to gordo  zvuči.Tito!? Triput sam vidio Hurdu, mada mi je i jednom bilo dovoljno. Od grada su napravili rupu iz koje nema izlaza, a ne poštuju prvo i osnovno pravilo rupe; ako si već u njoj,zaboga pa  prestani kopati. Doduše ovdje nacionalne manjine uživaju sva prava kao i ostali građani. Samo što smo mi oguglali. I šta sad da im radimo? Šta im možemo? Možemo ih, kao što to često traže, izazvati  na borbu mišljenja ali oni u tu borbu idu  nenaoružani. A u praksi su ipak takvi najopasnije oružje, ljudi malog kalibra!

Rodili se u Mostaru

Međutim, barijere se sve više i više probijaju, narod se druži,komunicira, šeta. Izbliza to i nije tako kako se želi prikazati izdaleka. Raja  se u gradu davno izmirila.   Raja jednostavno ne žele živjeti u pola grada. Rodili su se u Mostaru. Od toga će vjerojatno i umrijeti. Vještačko proizvođenje tenzija ide na ruku samo ovima koji se lažno predstavljaju zastupnicima svog naroda. Kako netko može biti predstavnik jednog naroda, kada od 50 000 pripadnika tog naroda, barem 40 000 nije glasalo za njega? Ista je tu  situacija i kod SDA i kod HDZ-a. Koliko ginu za svoj narod, dobro su ikako i živi .Šta ima narod da živi, kad je toliko ovih koji žive za narod!? Koga li samo zastupaju? Onih 800 000 koji su pobjegli od njihovog zastupanja ili ove koji su još tu? One koji su otišli zbog rata ili ove koji odlaze zbog njihovog mira? Čovjek ovdje zaista mora paziti gdje staje. Da ne ugazi u njihove dobre namjere!

Kad smo se već tako nesretno zatekli u ovom vremenu, moramo se onda ponovo naučiti onom zajedničkom življenju, koje smo nekada  mogli predavati i na Sorbonni. Puno više ima onih stvari koje spajaju Mostarce, nego koje ih razdvajaju. Po mnogo stvari se oni Mostarci, koji grad oduvijek osjećaju svojim, razlikuju od ovih što su imali zatamnjena stakla još na inkubatoru,ovih koji 25 godina upravljaju gradom i isto toliko dugo ga ruše, pljačkaju, pustoše i dijele. Opljačkano bogatstvo se može i potrošiti ali ovo naše višenacionalno je nepotrošivo. Ova  nacionalistička koalicija  nas je dovela do dna za 25 godina. Pobogu pa zar to nije moglo malo brže?  Uopće ne znamo gdje nam je prošao život.

Puno je stvari na koje Mostarci gledaju drugačije od ovih iz ovčarskih krajeva, koji se godinama pitaju u gradu. Njima i nama Mostar ne znači isto. Njima je Mostar samo teritorija, nama je Mostar Kantarevac, korzo i Abrašević. Njima je Mostar plijen, nama je Mostar ona zadnja  nepopijena Nikšićka piva na Rondou pred nedjeljne utakmice. Njima je Mostar građevinsko zemljište, nama su Mostar ona raja koja s Neretve kotrljaju velike crne šlaufove pune flekova. Njima je Mostar nešto oko čega se pregovara, nama su Mostar mahalske utakmice i ona djeca što  se u popodnevnim satima vraćaju s bazena s kupaćim preko ramena, uz par neizbježnih bezazlenih lišajeva na licu.   Njima je Mostar donošenje “teških” odluka i zastupanje nacije, nama …zelene kajsije…Po njima nas mostovi dijele na one tamo i na ove naše ‘vamo. Po nama mostarski mostovi , ne samo da s umišljajem spajaju obale, nego već odavno spajaju sve četiri strane svijeta. Oni bi ograde, da nas trajno dijele,a mi smo ogradama zvali one tarabe koje je vrijedilo preskakati. Za svako njihovo zašto, u gradu je bilo  bar jedno zato. Njima je čudno sve što je normalno, a nama je normalno to što je normalno i čudno nam je što nas više ne ostave na miru sa svojim brigama o nama i svojim zaštitama naših interesa. Oni pamte prvo preglasavanje u skupštini, od kada su sami sebi postali važni, a mi ono prvo preplivavanje Neretve. Oni su fascinirani rampama, mi bezmjerjem. Oni tvrde da će na kraju pоbijеditi rаzum! Mi mislimo da je mоgао i nа pоčеtku.

Njima je važno koga ima više, a nama je jednako važno  koga ima manje, nama su jednako važni  i oni što su davno nestali u vremenu, kojih više nikako nema. Oni bi, još od kada su prvi put tih devedesetih izgmizali iz podruma povijesti, u blještavim tirkiznim i ljubičastim odijelima i s cvjetnim kravatama, da satru onaj stari Mostar i gradski duh, a mi još uvijek, posljednjim snagama duha i liskaluka, ne damo. Da je rođen u Mostaru i  Bog bi bio liska,uvjeren sam.

“Vaj vjetar huji”….Neka su druga vremena. Sve je manje onog svjetla. Ili ja to samo precjenjujem ovaj grad s malo većim žarom od onog kojim ga oni potcjenjuju?

Ako ikad umre sjećanje na taj bezvremeni način življenja, na ona vremena kojih smo ostali željni, umrijet će i Mostar, sa svim onim vrijednostima koje su nas razlikovale od bezbroj drugih gradova!

Nešto previše godina poslije, jedino ga se takvog i sjećam. Ovog vašeg, razvaljenog, stolno- efendijskog ne želim ni da se sjećam. Mostarluk je jedino ono nešto što nije na prodaju. Ili bi to valjda,  Fejićeva,Brankovac,Carina i Kujundžiluk, Podhum, Rondo i Avenija, trebali nekome da budu inozemstvo!?

Mostar je grad svih Mostaraca, onih koji u njemu žive, a pogotovo i onih koji su silom morali otići iz njega spašavajući život upravo pred djeljiteljima. Ovi im decenijama poručuju da je za njih nostalgija ipak puno bolje rješenje. Građani su puno ispred politike i grad je u suštini jedinstven. S druge strane, imamo sistem 25-ogodišnje vladajuće koalicije koja želi održati stanje podijeljenosti i koja koristi svaki momenat za radikalizaciju. Netko je svjesno blokirao ključne integracije u Mostaru . Čisto sumnjam da se sve događa zbog toga što oni jednostavno imaju potrebu za nesporazumima ili zato što im je obraz  nekako na čudnom mjestu!?To su, ustvari stranke sa posebnim potrebama. Ne shvatam odakle im tolika potreba za imbeciliranje ovog grada.

Nakon svih ovih godina imam nekakvu sliku o njima: hulje na platnu!? Uvijek isti teatar!? Normalan život je skinut sa repertoara. Još uvijek ne mogu da vjerujem da je ovaj scenario za Mostar pravljen po istinitom događaju.   Grad je definitivno pao na postelju, ostavio nas je same  s ovima, ne rekavši nam nikada šta dalje da radimo. Živi na aparatima, a posjete nam  ne dozvoljavaju. Samo se još  Hurdin zaštitnički lik  srebri na mjesečini???

Mostar može postati jedna od dvije krajnosti. Ili rodno mjesto građanskog ustroja Bosne i Hercegovine ili konačna smrt  te ideje. Građani Mostara  su nadrasli nacionalne podjele te tako u gradu na Neretvi danas u svakodnevnom životu nema nacionalno obojenih problema. Je li konačno više došlo vrijeme da se u gradu i pita netko normalan? I da to potraje bar neko vrijeme. Jel’ malo zauvijek?

Nacionalisti su nam pokazali kako ne može, hajde da sada netko drugi pokaže kako može. Ovo blagostanje je više nepodnošljivo!

Zato se ustvari,oni i boje novih izbora. Konstantno pokušavaju proizvoditi nove neprijatelje,od ovih starih više nema nikakve koristi. Bitno je da proizvodnja ne stoji. Kad im se kaže da je konačno vrijeme da mijenjaju stav,oni se preplaše da ga neće morati mijenjati po padežima pa ga valjda zato i ne mijenjaju godinama. Ponašaju se kao da su im Tuđman i Izetbegović testamentom ostavili u naslijeđe Mostar pa sad samo čekaju da maratonci konačno optrče i taj posljednji krug i da se testament otvori.  Mostaru nikada nitko i nije htio iskreno pomoći. Pogotovo zvanično Sarajevo. Uvijek je bio tu kao poligon za obuku lokalnih i entitetskih nacionalista, kao moneta za potkusurivanje. Omiljena igračka polovnih efendija s jedne i neostvarenih odcjepitelja s druge strane. To obično ide u paru. Treće desetljeće nakon rata grad i dalje izgleda apokaliptično.  Gradite vi svoje zgrade, svaku od samih kamena temeljaca, gradite Bare, Poljine, Mepas, Al Shiddi, BBI, pivare, novine i televizije,hotel ovaj hotel onaj…građanima šta ostane!? Ništa!? Oni su za vas ionako samo prosti zbir nacija. Govorio sam ja odavno da ovo nikuda ne vodi. I, evo, stigosmo!

E pa onda :”Čitaj Laki…ionako više niko neće doći.” Tako nam i treba. A i jesmo im vala nekada konuse udarali.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.