KO SDP ZDK

Vlada ZDK sportske klubove dovela pred finansijski kolaps – upitan početak sezone

Gotovo kompletan sport u Zeničko – dobojskom kantonu se usljed bahatog odnosa Vlade ZDK našao u bezizlaznoj finansijskoj situaciji pri čemu je u ovom trenutku upitan početak jesenjeg dijela takmičenja.

Sportskim klubovima koji učestvuju u takmičenjima u našem kantonu je uskraćena uobičajna dugogodišnja praksa – refundiranje kotizacije za učešće u takmičenjima.

Sportski klubovi su blagovremeno po ustaljenoj praksi dostavili Vladi ZDK posredstvom nadležnog resornog ministarstva zahtjeve za refundiranje kotizacije za proljetni dio takmičenja, međutim Vlada ZDK se nije udostojila ni odgovoriti na zahtjeve klubove.

Klubovi su se usljed izostale podrške za proljetnu kotizaciju od strane Vlade ZDK našli u debelim minusima, a tokom ovih dana su obavezni uplatiti i kotizacija za jesenji dio takmičenja što implicira da će veći dio klubova ostati bez učešća u sportskim takmičenjima širom ZDK.

Maćehinski odnos Vlade ZDK prema sportu je manifestovan i na primjeru javnog poziva za dodjelu redovnih novčanih sredstava sportskim klubovima koji još uvijek nije realizovalan.

Ovakvim odnosnom Vlada ZDK šalje jasnu poruku sportskim klubovima i sportskoj javnosti da nisu u fokusu interesovanja i da na podršku barem dok je aktuelni saziv Vlade sa crne liste evidentno neće moći računati.

KO SDP BiH ZDK podsjeća sportsku javnost i aktuelnu većinu u ZDK da se bez ulaganja u sport ne mogu očekivati ni rezultati, a nedavno okončane Olimpijske igre su najbolji pokazatelj odnosa vlasti u BiH prema sportu.

Shodno navedenom, pozivamo Vladu ZDK da u okviru svojih nadležnosti odmah izvrše uplatu zaostalih kotizacija, podijele sredstva klubovima po osnovu javnog poziva te spriječe gašenje sportskih klubova i sporta na prostoru našeg kantona.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu