Zenica

Vlada ZDK-a u ostavci "skresala“ plaće, rad u komisijama, korištenje auta

Ovogodišnji Program mjera štednje Vlade ZDK-a u ostavci bit će realiziran kroz odluke o ograničenjima plaća i drugih ličnih primanja, zatim kroz drastično smanjenje isplata naknada koje nemaju karakter plaća i naknada za rad u komisijama, te zapošljavanja u kantonalnim institucijama

Slika

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ostavci je suočena s izuzetno lošim budžetskim prilivom sredstava, a u interesu očuvanja stabilnosti i likvidnosti kantonalnog budžeta, utvrdila je program mjera štednje za ovu godinu i prezentirala javnosti.

Kako je istakao premijer Munib Husejnagić u ostavci, u prvim mjesecima ove godine ostvareni su prihodi od oko 40,66 miliona KM, što je u odnosu na prošlu godinu neznatno povećanje, ali istovremeno smanjeni su prihodi u odnosu na plan. 

Ovogodišnji Program mjera štednje Vlade ZDK-a u ostavci bit će realiziran kroz odluke o ograničenjima plaća i drugih ličnih primanja, zatim kroz drastično smanjenje isplata naknada koje nemaju karakter plaća i naknada za rad u komisijama, te zapošljavanja u kantonalnim institucijama. 

Ovim programom provođenja restriktivne politike javne potrošnje također ograničava se i korištenje službenih vozila na samo najneophodnije, a predviđa kontrolu ugovaranja poslova i javnih nabavki te materijalnih i drugih troškova.

-Cilj je da se održi stabilnost i likvidnost budžeta, koji su jako upitni zbog izuzetno malog priliva sredstava i to se može smatrati višom silom, pa je traženje unutarnjih rezervi za štednju jedan od načina da se amortizuju udari izazvani smanjenjem prihoda – rekao je danas Husejnagić na pres-konferenciji.

Naveo je da su ove mjere štednje i svojevrstan odgovor na zahtjeve nezadovoljnih građana, koji već mjesec i po dana traže promjene.

Program mjera štednje Vlade ZDK-a precizira rokove i nositelje zadataka, ali ima i manjkavost zbog toga što nema procjene mogućih ušteda. 

Do tih podataka doći će se tek analizama, koje će se raditi u kontinuitetu s realizacijom programa, rečeno je na pres-konferenciji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.