Posjeta predsjednika SDP BiH Unsko-sanskom kantonu

Vlada Unsko-sanskog kantona funkcioniše i SDP ostaje dio Vlade

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić boravio je u Unsko-sanskom kantonu gdje je održao radni sastanak sa predstavnicima i članovima SDP USK. Razgovaralo se o izmjenama izbornog Zakona i pregovorima diplomatskih predstavnika SAD-a, Evropske unije i političkih predstavnika u BiH među kojima su i predstavnici SDP-a BiH kao aktivni učesnici navedenih razgovora.

“Mi smo ponudili svoje stavove i postavili se tu čvrsto, ne dolazi u obzir da na bilo koji način trgujemo sa državnom imovinom, spremni smo da razgovaramo i Odluka Ustavnog suda podrazumijeva da se donese zakon o državnoj imovini ali to ni nikako ne znači da ćemo mi pristati da glasamo za bilo kakva zakonska rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom BiH i Odlukom Ustavnog suda. Čuli smo da je postignut neki dogovor koji bi išao dalje u devastiranje institucija BiH pa da se državna imovina rješava sporazumom između države, entiteta i Brčko distrikta.

Vrlo jasno smo rekli da to što se nas tiče ne dolazi u obzir, kao što smo rekli da ne dolazi stavljanje van snage Inzkovog zakona. Spremni smo da pričamo o tome da li tim Zakonom treba obuhvatiti i neke zločine iz Drugog svjetskog rata.”, kazao je između ostalog predsjednik Nikšić govoreći o ulozi SDP BiH u stabiliziranju aktuelne političke krize u BiH.

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, predsjednik Nikšić je govorio o ulozi SDP u politici u ovom kantonu, kazavši da Vlada USK funkcioniše i da je SDP dio te Vlade.

“Smatramo da Vlada korektno radi, da ima značajnih rezultata i da ima čime i da se pohvali. Naravno, uvijek ima stvari koje treba mijenjati, popravljati i rješavati. U ovom trenutku nemamo sigurnu parlamentarnu većinu, ali je nema ni druga strana. Razgovorali smo sa našim partnerima iz NES-a i mislim da će oni zajedno na osnovu današnjih dogovora raditi na stabilizaciji prilika i rekonstruiranju naših partnerskih odnosa u Vladi a samim time i na rješavanju pitanja većine.

Zaključili smo da ovdje nije samo važno usvojiti rebalans budžeta ili samo budžet, već da je važno osigurati stabilnu podršku parlamentarne većine za sve aktivnosti koje bi bile u narednom periodu dok ne dođemo u priliku da imamo nove izbore.”, istaknuo je predsjednik Nikšić i dodao da je očito da USK ne može pobjeći od političke sudbine u BiH.

Ono što je fakat je da u ovom trenutku nemamo sigurnu parlamentarnu većinu, kao što nema ni druga parlamentarna većina koja bi mogla promijeniti ovu vladu. Danas smo razgovarali s našim partnerima iz NES-a. Mislim da će na osnovu naših današnjih pregovora NES i SDP zajedno raditi na stabilizaciji prilika, raditi na rješavanju odnosa, raditi na restruktuiranju naših partnerskih odnosa u Vladi USK, a onda svakako i na osiguravanju potrebne većine”, rekao je Nikšić.

Govoreći o stanju unutar Gradskog i Kantonalnog odbora SDP-a, predsjednik Nikšić je istakao da je komunikacija unutar ove dvije organizacije odlična, te da se stanje stabilizovalo.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.