Tuzla

Vlada TK voljna sudjelovati u rješavanju problema radnika

U cilju informisanja javnosti, Vlada Tuzlanskog kantona oglasila se saopćenjem za javnost u kojem, kako navodi, predočava činjenice o firmama čiji radnici danas protestvuju pred Vladom Tuzlanskog kantona.

SlikaSav državni kapital fabrike deterdženata "Dita" (59 posto ukupnog kapitala) kupili su radnici "Dite" u junu 2002. godine. U oktobru 2005. Kantonalna agencija za privatizaciju potvrdila je da su kupci fabrike (radnici) ispunili ugovorne obaveze, čime su sve ingerencije vlasnika preduzeća prestale biti državne, i postale privatne. Kasnije su svoje dionice radnici prodali preduzeću "Lora" iz Sarajeva, koje je krajem prošle godine pokrenulo predstečajni postupak, navodi se u saopćenju. 

Godine 2000. 942 radnika "Konjuha" otkupili su od države 51 posto kapitala, a javnim upisom dionica privatizovano je preostalih 49 posto kapitala, te od maja 2002. "Konjuh" je registrovan i posluje sa 100 posto privatnog kapitala. "Resod – Guming", preduzeće nastalo integracijom državnog preduzeća "Guming" i privatnog preduzeća "Resod Derventa", od 1999. godine je prestalo sa radom. Od tada do danas vodi se istovremeno nekoliko sudskih sporova o vlasničkim udjelima. Radnici su jula 2010. godine pokrenuli stečajni postupak, koji još traje. 

Kako se navodi u saopćenju, "Polihem" je 2000. godine privatizovala Federalna agencija za privatizaciju. Društvo je od 2002. godine u stečaju. Stečajni upravnik d.d. "Polihem" pokrenuo je projekat izdvajanja i obnove dijela proizvodnih postrojenja "Polihema" u funkcionalnu proizvodnu cjelinu. Vlada Kantona podržala je ovaj projekat sa 1.060.000 KM nepovratnih sredstava. Pogon je 2006. godine prodat firmi "Organika – Trade" SA iz Poljske i registrovan kao D.o.o. "Poliolchem", Tuzla, sa 250 radnika. 

-Od 2008. godine radnici pokreću sudske sporove za zaštitu svojih prava, i od 200 sporova u njihovu korist presuđeno je u preko 150 predmeta, ali sudovi do sada nisu izvršili ni jednu svoju presudu. 
Iz navedenih činjenica očito je da su Vladi Tuzlanskog kantona vezane ruke za rješavanje problema radnika ovih preduzeća – ističu u Vladi TK. 

Dodaje se da sudovi vode stečajeve, i sudovi donose i izvršavaju presude. Unatoč tome, Vlada je spremna uključiti se u traženje rješenja, poštujući načela socijalne osjetljivosti ali i pravne države. 

-Od jutros smo više puta pozvali na razgovor predstavnike radnika ovih preduzeća. Međutim oni traže da Vlada primi desetine predstavnika. Tu nema razgovora – navodi se u saopćenju Vlade Tuzlanskog kantona.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.