Vlada TK smijenila 720 obrazovnih radnika i napravila štetu od tri miliona KM!

Na posljednjoj sjednici Skupštine TK, skupštinska većina (SDA,DF,SD,SBiH) je smijenila 120 direktora škola i oko 600 članova Školskih odbora izabranih redovnim konkursnim procedurama.

Ističemo da je Ured za zakonodavstvo TK dao negativno mišljenje na dopune i izmjene oba zakona, gdje je između ostaloga istaknuto da će usvajanjem ovakvih izmjena doći do povrede prava na jednakost pred Zakonom aktuelnih direktora i članova Školskih odbora, te da će biti stvoren pravni osnov za nove sudske sporove.

Posebno je simptomatično opredjeljenje ove skupštinske većine da ogroman teret odgovornosti prebace na članove Školskih odbora, koji će u ovom procesu biti prva adresa za preispitivanje odgovornosti i zakonitosti donesenih odluka o razrješenju direktora bez provedenih odgovarajućih postupaka i to samo na osnovu ZAHTJEVA ranijih direktora škole. Smatramo da ovakvim pravnim okvirom Skupština TK preuzima ulogu suda.

Pored činjenice da su Zakoni usvojeni po hitnom postupku, predloženi od poslanika a ne Vlade TK i da Ministarstvo finansija nije dostavilo svoje mišljenje, stava smo da je skupštinska većina itekako svjesna ogromnih finansijskih posljedica po Budžet TK koje se procjenjuju na oko 3 miliona KM.

Potpuno neprihvatljiva činjenica je da se ovim izmjena Zakona minimizira uloga Pedagoškog zavoda TK i značaj stručne saradnje u oblasti obrazovanja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.