Vlada SDA-SBB i HDZ vodi Federaciju BiH u bankrot

Jučerašnji pokušaj zaduženja Federacije BiH novom emisijom trezorskih zapisa doživio je potpuni krah.

Iako je Vlada FBiH pokušala prodati 30 miliona KM trezorskih zapisa, putem Sarajevske berze, prodato je samo 5 miliona KM.

Domaće komercijalne banke, kao isključivi dosadašnji kupci federalnih trezorskih zapisa i obveznica, odlučili su ignorisati pokušaj Vlade FBiH za daljim zaduženjem i time jasno dali poruku šta misle o njenom radu.

Podsjećamo javnost kako je u nedavno usvojenom rebalansu budžeta FBiH, zbog izostanka tranše MMF-a, planirano dodatno zaduženje od oko 200 miliona KM upravo putem emisija trezorskih zapisa i obveznica do kraja godine.

Iz tog razloga javno pitamo federalnog premijera Fadila Novalića i ministricu finansija Jelku  Miličević da li se to FBiH sprema bankrot, jer banke očito više ne žele finansirati trenutnu Vladu?

Evidentno je kako je nesposobna vlast SDA-SBB i HDZ izgubila povjerenje svih potencijalnih kreditora, što u opasnost dovodi penzioni i zdravstveni sistem, te boračka i socijalna davanja koja ne mogu funkcionirati bez stabilnog i održivog budžeta FBiH.

Očekujemo od Vlade FBiH da hitno izađe sa prijedlogom mjera za prevazilaženje ove situacije, jer će u protivnom egzistencija stotina hiljada građana FBiH biti dovedena u pitanje.

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.