Pudarić

Vlada RS-a pokušava zaobići ustavno-pravni poredak BiH

Ovo je u nadležnosti BiH i prema tome Vlada RS-a pokušava zaobići ustavno-pravni poredak BiH i da lukavo prevari i odlukom utvrdi prava i obaveze koje se odlukom ne mogu urediti

Slika

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Vlada Republike Srpske odlučila da odlukom o prebivalištu regulira ono što je zakonska materija i to zbog toga jer je jasno da entiteti nemaju nadležnost za reguliranje ove oblasti.

– Ovo je u nadležnosti BiH i prema tome Vlada RS-a pokušava zaobići ustavno-pravni poredak BiH i da lukavo prevari i odlukom utvrdi prava i obaveze koje se odlukom ne mogu urediti – pojasnio je Pudarić.

Svaka takva odluka budi sumnje, kaže Pudarić, jer se donosi neobazirući se na ustavno-pravne norme i opća prava i pravila te se postavlja pitanje zašto neko žuri da donese odluku umjesto da donese odgovarajući zakon na nivou BiH, ali i zašto tolika uzbuna oko kontrole stalnog boravka državljana BiH u nekim općinama RS-a.

– Ova odluka je politički odgovor na zakon o pravima povratnika koji je donijela Federacija BiH u okviru svojih nadležnosti jer utvrđuje prava i obaveze građana koja pripadaju entitetskim nadležnostima, a ne izvan njih – mišljenje je Pudarića.

Ističe da zabrinjava činjenica da se sve to prelama preko leđa građana koji su se vratili u svoje domove i svih onih koji žele živjeti u svojim domovima, a zbog neuređenih pravnih pitanja, što ne isključuje i odgovornost Federacije BiH, nisu mogli biti prijavljeni tamo gdje zaista žive.

Vlada RS-a prošle sedmice je donijela Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a. Premijerka RS-a Željka Cvijanović kazala je da je odlukom propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna da dostavi jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su, tvrdi, u skladu s evropskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.