Emina Abrahamsdotter

Vlada opet udara po radnicima, ionako niske plate radnika, bit će još niže

Federalna Vlada SDA-HDZ koju predvodi premijer Fadil Novalić, jučer je objavila radnu verziju dva zakona koji regulišu poreze i doprinose na plate.

Emina Abrahamsdotter, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDP BiH,  smatra da će predložene promjene jedino pogoditi radnike i radnice sa već niskim platama, dok poticaja za privredu nema, što znači da neće biti investicija, zapošljavanja i novih radnih mjesta kako je obećano.

„Kada je u ljeto prošle godine lansirana tzv. Reformska agenda, prvi potez SDA-HDZ Vlade FBiH je bio smanjenje radničkih prava i slabljenje pozicije sindikata u novom Zakonu o radu i slanja istog u proceduru po hitnom postupku. Bez transparentnosti i dogovora sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, bez uključivanja radnika i šire javnosti u javnu raspravu, pa čak i bez poštivanja parlamentarne procedure, po kojoj je zastupnicima trebalo dati predviđeni rok da se pripreme za izjašnjavanje o prijedlogu zakonskog teksta, Vlada se odmah obrušila na osnovni radnički zakon, predstavljajući ga javnosti kao glavnu prepreku ekonomskom razvoju zemlje. Novim Zakonom o radu značajno su smanjena radnička prava i oslabljen je položaj sindikata kao njihovih predstavnika i instituta kolektivnog pregovaranja, a premijer je obećao investicije i nova radna mjesta.

Potom je uslijedila hajka SDA-HDZ Vlade na opći Kolektivni ugovor, a potpisivanje novog Kolektivnog ugovora je trajalo mjesecima. Čak i kada su sindikati i poslodavci postigli sporazum, Vlada je taj dogovor proglasila nevažećim te čak dovela u pitanje njegovu zakonitost. Vlada je smatrala da 33 člana općeg Kolektivnog ugovora nisu usklađena sa ciljevima reformske agende. Socijalni partneri su optuženi da ugrožavaju nužne reforme i predstavljaju opstrukciju razvoja ekonomije. Jednostavno rečeno, opći Kolektivni ugovor je proglašen štetnim jer je previđao povećanje minimalne plate za 12,6 posto. To je za premijera SDA-HDZ Vlade bilo nedopustivo! Jučerašnja radna verzija dva zakona koji regulišu poreze, doprinose na plate i prihode je samo nastavak ovog brutalnog obrušavanja na ionako već osiromašene i obespravljene radnike i radnice, posebno one u realnom sektoru. Ovaj put premijer Vlade FBiH je predložio promjene koje će zapravo najviše pogoditi dio radničke klase u realnom sektoru sa niskim primanjima. Zapravo, ionako niske plate radnika će biti još niže. To se može izbjeći jedino ako poslodavci budu htjeli i mogli povećati bruto plate, a vjerovatnoća za to je veoma mala s obzirom na visoku nezaposlenost, neodgovornost nekih poslodavaca, kao i teško stanje mnogih privrednika.

Za radnike sa većim primanjima ovi prijedlozi će imati neutralan efekt. Novi prijedlozi ne donose ni poslodavcima olakšice i nužni poticaj kako bi se povećalo zapošljavanje, ojačala konkurentnost firmi i pokrenula ukupna privreda. Jedino ko ne gubi je država koja će nastaviti da ubire isti iznos poreza. To samo po sebi nije loše, jer su porezi i ubiranje poreza važni za finansiranje raznih socijalnih usluga. Ali, s obzirom da je naš birokratski državni aparat gnijezdo korupcije i političkog zapošljavanja koji služi sam sebi, a ne interesima građana i građanki, od toga nema veće koristi za pokretanje ekonomije i razvoja u zemlji.

U čemu je zapravo smisao novog prijedloga Zakona o doprinosima i prijedloga Zakona o porezima na doprinose? Zapravo tu i nema nekog smisla. Jedino sigurno je da SDA-HDZ Vlada koju vodi premijer Novalić prezire radničku klasu i nema namjeru učiniti ama baš ništa da njen položaj bar malo popravi. Njihova vizija budućnosti su radna mjesta sa niskim platama, reducirana radnička prava, eliminiranje sindikata i suvišnih kolektivnih ugovora, bez dijalog socijalnih partnera, radničke participacije i demokratije u radnim odnosima. Druga sigurna stvar je da SDA-HDZ Vlada nema kompetentnost i nužno znanje da zaista  definiše poticajne mjere i povuče poteze koji će potaknuti održiv, ekološki i jednak ekonomski razvoj i rast koji će prekinuti začarani krug masovne nezaposlenosti, niskih plata i loših uslova rada, posebno u realnom sektoru, i isključenosti radničke klase iz društvenih zbivanja.

A to i ne čudi, jer upravo ove dvije političke stranke, SDA i HDZ, već 25 godina uništavaju radnike i sindikate svodeći ih na puki instrument koji služi kad zatreba ratovati, glasati ili besplatno raditi. Zapravo ono što vidimo sada je već viđeno. Nekada je Vlada predvođena ovim dvjema strankama ušla u tranzicijski i privatizacijski proces potpuno nespremno (što sigurno nije slučajno), što je radničku klasu dovelo do prosjačkog štapa, a ekonomiju zemlje u kolaps. Istu nespremnost (što sigurno nije slučajno), nekompetentnost i neobazrivost vidimo u obrušavanju SDA-HDZ Vlade na radničku klasu kao i tada, a sada i njihovu djecu. Njihova vizija o našoj budućnosti je sasvim jasna. To nije naša vizija. Radnici i radnice Bosne i Hercegovina, krajnje je vrijeme da radnička politička revolucija počne“, navodi Abrahamsdotter.