Segmedina Srna-Bajramović

Vlada Kantona Sarajevo treba riješiti status medicinskog osoblja kojem su istekli ugovori o radu

Segmedina Srna Bajramović, zastupnica SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, podnijela je inicijativu za rješavanje statusa medicinskog osoblja kojem su istekli ugovori, na osnovu koje Skupština Kantona Sarajevo traži od Vlade i resornog ministarstva da u saradnji sa ZZO KS utvrdi pravni i finansijski okvir nastavka angažmana medicinskog osoblja u JU Dom zdravlja KS i JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ kojima su istekli ugovori, a za koje su jasno iskazane potrebe.

„Vlada KS je 04.03.2021. godine,  razmatrajući epidemiološku situaciju, usvojila zaključke kojim nalaže zapošljavanje dodatnog medicinskog osoblja u JU Dom zdravlja KS i JU Opća bolnica „ Prim.dr. Abdulah Nakaš“, te shodno tome u vremenu pandemija jasno potvrdila opredijeljenost da sanira kadrovski deficit koji je utvrđen.

Nedavno smo svjedočili pismu mladih doktora kojima ugovori nisu produženi, iako smo godinama ranije svjedočili problemu kako nam sve veći broj zdravstvenih radnika napušta zemlju, te je informacija sama po sebi bila iznenađujuća.

Jasno je da se radi o deficitarnom kadru, te kao takav zahtijeva posebne mjere stimulacije, stoga je očekivati da sistem u perspektivi izađe sa cjelokupnim paketom mjera stimulacije zadržavanja medicinskog kadra koje zemlje EU jedva čekaju, kako se u perspektivi ne bismo morali sami liječiti.

Nastavno, nakon pisma mladih doktora se pojavila informacija u kojoj je Opća bolnica sa svoje strane iskazala potrebu za angažmanom predmetnog medicinskog osoblja, a ministar zahtjev pravno osporio u smislu nezakonitosti formulacije.

Kako je uloga menadžmenta zdravstvenih ustanova da procijeni potrebe kadrova i organizuje zdravstvenu zaštitu pacijenata u skladu sa zakonom, navedeni dopis se može smatrati inicijativom menadžmenta dovoljnom da resorno ministarstvo kao pravni i logistički suport zdravstvenih ustanova, preuzme realizaciju iste kako bi se potvrdio kredibilitet vladinih zaključaka iz marta, ustanovama izašlo u susret, a pacijentima/osiguranicima pružila kvalitetna usluga.

Stoga ovu inicijativu smatram kao iskazivanje vrlo jasnog opredjeljenja Skupštine KS da pomognemo Vladi KS i ZZO da u što kraćem roku zajednički definišemo model u kojem nećemo izgubiti ljudski resurs koji je u zdravstvu najvredniji, te  pozivam zastupnike da istu podrže“, navodi se u inicijativi Srne-Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.