Klub SDP BiH u Skupštini ZDK

Vlada i Skupština ZDK protiv subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih i vantjelesne oplodnje

Vladajuća većina u Zeničko-dobojskom Kantonu, koju čine SDA, ASDA i HDZ već četvrtu godinu grubo krši Federalni zakon o Budžetima. Bez nacrta, bez javne rasprave i bez redovne procedure, uvijek po skraćenom postupku i silom usvaja Budžet za 2022. godinu.

Klub zastupnika SDPBiH u skupštini ZDK uložio je 12 amandmana koji bi, da su prihvaćeni, ublažili duboku krizu u kojoj se Kanton nalazi. Svi amandmani i zaključci Kluba zastupnika SDPBiH u Skupštini ZDK su odbijeni bez da su uopšte i uzeti u razmatranje što govori o kontinuitetu neodgovornosti i bahatosti vlasti u ZDK u odnosu na građane Kantona. Smatramo da su predloženi amandmani neophodni za dostojan život građana Zeničko-dobojskog kantona.

Ključni amandmani su se odnosili na  subvenciju za rješavanje stambenog pitanja mladih u iznosu od 10.000 KM za svaki par te povećanje stavke za subvenciju vantjelesne oplodnje tj. poticaj parovima koji imaju problem sa začećem. Nakon što su odbili amandmane iste smo predložili i kao zaključke ali su i oni obijeni jer ova Vlast nema sluha za potrebe mladih.

Očigledno je da ide izborna godina i da im sredstva koja su namijenili za zapošljavanje u državne institucije trebaju što prije. Klub zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK jedini je upozoravao na to da je Budžet ponovo potrošački a ne razvojni, nije ni djelimično socijalni nego je školski primjer kako država jede samu sebe. Jer gomilanje uposlenih u državnoj službi, kao i to da su planirana ogromna zaduženja ZDK u narednoj godini koja iznose 26 miliona samo kod domaćih banaka, da su kamate za vraćanje dugovanja 2.5 miliona je prečica kojom se upada u živo blato, u kojem se ova Vlast vrti bez ikakve vizije razvoja. Sam Premijer ZDK je priznao da je to “politički Budžet”. To znači da u takvom Budžetu vladajuća većina raspoređuje sredstva u suprotnosti sa stvarnim potrebama građana potpuno otuđeni od stvarnog života ljudi koji žive na području našeg Kantona. Iako se bave javnim poslom i radi se o javnim sredstvima na ovaj način, već godinama donošenje Budžeta je tajni posao i donosi se što brže i sa što manje javnosti. Klub zastupnika SDP-a se i na današnjoj sjednici Skupštine, jedni stavio na stranu građana i  energično se suprotstavio ovakvom načinu vladanja i donošenja najvažnijeg dokumenta u ZDK.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.