Lana Prlić

Vlada i federalni Fond penzijsko-invalidskog osiguranja trebaju prestati maltretirati naše penzionere

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputila je inicijativu za ukidanje mjere PIO/MIO koja obavezuje penzionere da kvartalno moraju dolaziti lično u banku kako bi se ostvario uvid u stvarni broj penzionera.

„Ova mjera također podrazumijeva da, ukoliko tri mjeseca zaredom ne dođe penzioner osobno u banku, i/ili ako ne preuzmete i ček o uplati penzije, penzioneri/umirovljenici neće moći dobiti narednu penziju.

Ova mjera je u sukobu sa zakonom, jer je zakonom zagarantirano pravo na penziju.

Bespotrebno je nametati obavezu penzionerima/umirovljenicima da svaka tri mjeseca stoje u dugim redovima ispred banaka, jer znamo da je ova kategorija društva i ranjiva kategorija. U prilog tome ide i činjenica da je ova mjera bila ukinuta, ali samo do 31. maja ove godine.

Naši penzioneri/umirovljenici su rizična kategorija društva i ranjiva kategorija, te se ovom mjerom tjeraju da svaka tri mjeseca stoje u redovima da bi javili da su još uvijek živi. Ukidanjem ove mjere bi se uveliko olakšao život naših penzionera, te smanjile gužve u bankama“, objašnjava Prlić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu