Ismet Lulić

Vlada HNK mora odgovoriti kako je podijelila novac za „pomoć u pandemiji“!

Ismet Lulić, zastupnik SDP BiH u Skupštini HNK, kaže kako je nedavno objavljena vijest da će BiH ostati bez 125 miliona eura pomoći od strane Europske unije, a jedini uzrok je očigledno taj u tome što su vladajuće strukture potpuno netransparentno potrošile prvi dio novca koji je početkom prošle godine poslan kao pomoć u sprečavanju teških posljedica pandemije.

„Važno je napomenuti da su vlasti u Federaciji BiH postigle dogovor da polovina novca koji ide u Federaciju BiH u ovakvim slučajevima podijele na način: 50 posto FBiH – 50 posto kantoni.

Evidentno je da na osnovu ovih podataka odgovornost za uskraćivanje drugog dijela novca podjednaku odgovornost nose i vlasti FBiH, kao i vlasti kantona, a samim time i Vlada HNK.

Naime, oni svi su bili obavezni na tromjesečnoj osnovi objaviti detaljne informacije o usvajanju i provedbi hitnih mjera podrške tijekom epidemije koronavirusa, uključujući iznose pomoći po kategoriji korisnika, identitet i iznos alociran na korisnike pomoći, kao i uvjete i kriterije pomoći.

Osim ovih novaca, prema kantonalnim vladama upućeni su, u više navrata i drugi oblici financijske pomoći kao što su razni kreditni aranžmani o čijoj potrošnji građani HNK nemaju nikakvih saznanja. Ukupni iznosi ove pomoći za HNK broje se desetinama miliona maraka, a možda ukupno prelaze i brojku od 100 miliona KM.

Zbog toga, važno je upitati Vladu HNK:

1.  Koliko ste u posljednje dvije godine ukupno primili novca kao ‘pomoć u borbi protiv pandemije’?
  2.  Na koji način i po kojim tačno kriterijima ste ih potrošili i još uvijek trošite?
  3.  Kada ćete objaviti spisak ‘korisnika’ ove vrste pomoći i njihov iznos?

Javan i transparentan odgovor na ova pitanja treba da bude na stranici Vlade HNK, jer to je jedini način da se građani uvjere da u cijeloj priči o potrošnji ovog novca opet nisu profitirali samo razni ‘korona – profiteri’ i poltroni vladajućih stranaka.

Kako Vlada HNK i njezina ministarstva ne ispunjavaju ni druge slične zakonske obaveze poput one o javnoj objavi rang liste korisnika sredstava npr. Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK očigledno je da jasan odgovor na ova pitanja nikada nećemo dobiti.

Međutim, ono što je potpuno jasno jeste da u cijeloj priči oko dijeljenja ovog novca itekako posla ima za razne istražne organe i nadležna tužiteljstva. Po svemu sudeći, samo je pitanje vremena kada će do toga doći“, navodi Lulić.