Ismet Lulić

Vlada HNK mora odgovoriti kako je podijelila novac za „pomoć u pandemiji“!

Ismet Lulić, zastupnik SDP BiH u Skupštini HNK, kaže kako je nedavno objavljena vijest da će BiH ostati bez 125 miliona eura pomoći od strane Europske unije, a jedini uzrok je očigledno taj u tome što su vladajuće strukture potpuno netransparentno potrošile prvi dio novca koji je početkom prošle godine poslan kao pomoć u sprečavanju teških posljedica pandemije.

„Važno je napomenuti da su vlasti u Federaciji BiH postigle dogovor da polovina novca koji ide u Federaciju BiH u ovakvim slučajevima podijele na način: 50 posto FBiH – 50 posto kantoni.

Evidentno je da na osnovu ovih podataka odgovornost za uskraćivanje drugog dijela novca podjednaku odgovornost nose i vlasti FBiH, kao i vlasti kantona, a samim time i Vlada HNK.

Naime, oni svi su bili obavezni na tromjesečnoj osnovi objaviti detaljne informacije o usvajanju i provedbi hitnih mjera podrške tijekom epidemije koronavirusa, uključujući iznose pomoći po kategoriji korisnika, identitet i iznos alociran na korisnike pomoći, kao i uvjete i kriterije pomoći.

Osim ovih novaca, prema kantonalnim vladama upućeni su, u više navrata i drugi oblici financijske pomoći kao što su razni kreditni aranžmani o čijoj potrošnji građani HNK nemaju nikakvih saznanja. Ukupni iznosi ove pomoći za HNK broje se desetinama miliona maraka, a možda ukupno prelaze i brojku od 100 miliona KM.

Zbog toga, važno je upitati Vladu HNK:

  1.  Koliko ste u posljednje dvije godine ukupno primili novca kao ‘pomoć u borbi protiv pandemije’?
  2.  Na koji način i po kojim tačno kriterijima ste ih potrošili i još uvijek trošite?
  3.  Kada ćete objaviti spisak ‘korisnika’ ove vrste pomoći i njihov iznos?

Javan i transparentan odgovor na ova pitanja treba da bude na stranici Vlade HNK, jer to je jedini način da se građani uvjere da u cijeloj priči o potrošnji ovog novca opet nisu profitirali samo razni ‘korona – profiteri’ i poltroni vladajućih stranaka.

Kako Vlada HNK i njezina ministarstva ne ispunjavaju ni druge slične zakonske obaveze poput one o javnoj objavi rang liste korisnika sredstava npr. Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK očigledno je da jasan odgovor na ova pitanja nikada nećemo dobiti.

Međutim, ono što je potpuno jasno jeste da u cijeloj priči oko dijeljenja ovog novca itekako posla ima za razne istražne organe i nadležna tužiteljstva. Po svemu sudeći, samo je pitanje vremena kada će do toga doći“, navodi Lulić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.