Vlada HNK i firma Granit iz Jablanice potpisali ugovor o koncesiji na 30 godina

Potpisivanje Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena na lokaciji Čehari s privrednim društvom “Granit” iz Jablanice održano je u utorak u Mostaru, a koncesija se izdaje na 30 godina, uz uvjet da ovo poduzeće u idućih šest mjeseci pronađe strateškog partnera za ulazak u posao.

“Odluka da se potpiše ovaj Ugovor donijeta je jednoglasnom odlukom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Na ovaj način smo pružili ruku GRANITU, i nadamo se budućem ulagaču, kako bi konačno stali na noge i počeli raditi onako kako treba”, rekao je kantonalni ministar ekonomije Zanin Vejzović.

Dodao je kako je ta sjednica održana 22. decembra, a od 33 tačke bile su 24 koncesije, većinom za fotonaponske elektrane.

Otkrio je i kakvi su uvjeti postavljeni prije potpisivanja ovog Ugovora od strane Vlade HNŽ-a.

“Što se tiče strateškog partnera, tu trebamo razdvojiti dvije stvari. Jedna je koncesija koju daje ministarstvo, a drugo je ugovor koji je potpisao stečajni upravitelj sa strateškim partnerom. Vlada je odgovorna za koncesiju. Jedan od uvjeta za dobivanje koncesije bila je da GRANIT pronađe strateškog partnera. Ono što smo mi tražili klauzulom u Ugovoru o koncesiji je da se koncesija izdaje na 30 godina pod uvjetom da u narednih šest mjeseci strateški partner ‘uđe u posao’, da izvrši uplatu sredstava koja je definirana njihovim sporazumom, a to je nešto više od 20 milijuna KM. Ukoliko do toga ne dođe u šest mjeseci, koncesija ne važi”, naglasio je Vejzović.

Potpisivanjem Ugovora o koncesiji zadovoljan je i načelnik Jablanice Damir Šabanović.

“Dugogodišnji problem Granita je nepostojanje koncesije i stečajni postupak koji je otvoren još 2009. godine. Nadam se da je ovo prvi i pravi korak ka rješavanju dugogodišnje agonije radnika Granita, poduzeća koji je za Jablanicu veoma bitno. Granit je uvijek u Jablanici bio jedan od pokretača razvoja, nadam se da će ovaj današnji potpis Ugovora i ulazak strateškog partnera omogućiti da se Jablanica razvija u onom segmentu što je nama strateški cilj, a to je izvrsnost u obradi kamena i svjetski poznati jablanički kamen Gabro”, kazao je Šabanović.

Klix

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.