U korist premijera i ministra

Vlada Federacije BiH o presudama Ustavnog suda FBiH

Ovim presudama nedvosmisleno je potvrđeno kako su pojedine političke snage u FBiH i visoki funkcioneri FBiH zloupotrebljavali svoje pozicije i pokušavali neustavno i nezakonito blokirati određene procese i tako spriječiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u izvršavanju njenih zakonskih obaveza

Slika

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je dvije presude u korist premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, te federalnog ministra ministra finansija Ante Krajine.

U presudi koja se tiče zahtjeva premijera i ministra finansija za razrješenje spora sa predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Živkom Budimirom, koji se odnosio na odluku predsjednika o smjeni ministra finansija, navodi se da je Ustavni sud Federacije BiH, nakon provedenog postupka, ocijenio da je navedenom odlukom predsjednika povrijeđeno pravo premijera iz člana IV.B.2.5(.3 ) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Također, u ovoj presudi se ističe da nije postojao ustavni osnov za donošenje odluke o smjeni ministra Krajine.

Drugom presudom, koja se odnosi na odluku predsjednika FBiH o raspuštanju Revizorskog tima za koordinaciju procesa revizije korisnika boračkih naknada u FBiH, Ustavni sud je utvrdio da predsjednik FBiH nije imao ni ustavno ni zakonsko pravo da donese ovakvu odluku, te je na taj način povrijedio pravo federalnog premijera u izvršavanju federalnih zakona.

Ovim presudama nedvosmisleno je potvrđeno kako su pojedine političke snage u FBiH i visoki funkcioneri FBiH zloupotrebljavali svoje pozicije i pokušavali neustavno i nezakonito blokirati određene procese i tako spriječiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u izvršavanju njenih zakonskih obaveza. Nažalost, takvo djelovanje imalo je za rezultat da je prouzočilo značajne zastoje u provođenju niza bitnih reformskih procesa zbog čega su u konačnici štetu pretrpjeli svi građani FBiH.

Ove presude Ustavnog suda FBiH treba da budu opomen asvim funkcionerima u FBiH da prestanu svoje pozicije koristiti za ostvarivanje političkih ili ličnih interesa, i da su dužni djelovati u skladu sa Ustavom i zakonima koji su spornim odlukama predsjednika FBiH prekršeni, što je jasno utvrdio Ustavni sud FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.