Nermin Nikšić gost TV1

Vlada Federacije BiH činit će sve da spasi Aluminij

Oni koji su proteklih deset godina izvlačili život iz Aluminija i ostvarivali enormne dobitke, a gubitke ostavljali Aluminiju sada sjetili da traže od Vlade FBiH da riješi dubiozu od nekih 220 miliona KM koji su oni napravili.

Slika

Vlada Federacije će sigurno dati svoj doprinos u saniranju i stabilizacije Aluminija, pri čemu su najveće rezerve unutar izuzetno štetnih ugovora koji su prethodne uprave sklapale na štetu Aluminija, a na korist dobavljača ili u ličnu korist – rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, gostujući u Dnevniku TV1. 

Govoreći o problematici mostarske tvornice Aluminija također kaže „interesantna je činjenica – da su se oni koji su proteklih deset godina izvlačili život iz njega i ostvarivali enormne dobitke, a gubitke ostavljali Aluminiju sada sjetili da traže od Vlade FBiH da u roku od 24 sata ili sedam dana riješi dubiozu od nekih 220 miliona KM koji su oni napravili“. 

Sve to, ističe, traže „nakon što je poslije dugotrajne borbe Vlada FBiH uspjela da se uknjiži sa vlasništvom od 44 posto i uspjela da uđe u strukturu kapitala“. 

Radnicima Aluminija, čiju zabrinutost razumije, poručio je da će „Vlada Federacije činiti sve što je u njenoj moći da pokuša spasiti Aluminij i vratiti na stabilno poslovanje“. 

– Siguran sam da gubitak od 220 miliona KM ne bi predstavljao nikakav problem onima, koji se u posljednje vrijeme pokazuju kao dušebrižnici i traže hitno rješavanje od strane Vlade FBiH, da su mogli da nastave na račun Aluminija ostvarivati svoje enormne dobiti – naveo je federalni premijer. 

Nikšić je potvrdio da se odgađanje tranše MMF-a već odražava i na budžet Federacije BiH i na budžet Republike Srpske. 

– Sa narednom sjednicom Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Vlada Federacije BiH i Federacija BiH bi izvršila sve svoje obaveze kada je u pitanju aranžman sa MMF-om. U ovom trenutku postoji mali problem sa Vladom RS-a i sa izvršavanjem njihovih obaveza. Oni bi također do kraja sedmice trebali da imaju na sjednicama Vlade i skupštine zakone, koje bi trebali da riješe – istaknuo je Nikšić. 

Misija MMF-a, podsjeća, prihvatila je sugestije Federalne vlade i Vlade Republike Srpske u smislu donošenja zakona o radu, što, dodaje, u ovom trenutku nije uslov niti prethodna mjera za nastavak aranžmana sa MMF-om. Nada se da ćemo do kraja aprila imati sredstva MMF-a, a ukoliko se to ne ostvari „Vlada FBiH traži alternativne načine rješavanja tih sredstava“. 

– Pretpostavljam da ćemo onda morati ići u rebalans budžeta, ali postoje neke mjere koje bi nam mogle osigurati da riješimo tu dubiozu u federalnom budžetu. To znači da bi isplate prema budžetskim korisnicima trebale biti redovne uz određena kašnjenja. Još uvijek nismo isplatili platu budžetskim korisnicima, što se nadam da će se u nekoliko narednih dana riješiti – poručio je Nikšić. 

Na upit da li su opravdani problemi poljoprivrednika, koji su danas ispred zgrade Parlamenta Federacije protestujući izrazili nezadovoljstvo radom Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kazao je da je „sasvim izvjesno da postoje problemi sa održavanjem likvidnosti budžeta Federacije BiH“. 

– Niko ne priča o stvarima koji su doveli do tih problema. Manje je poznato da smo imali problem sa tranšom Međunarodnom monetarnog fonda (MMF-a) zbog kašnjenja državnog budžeta. Također, zbog činjenice da se kasnilo sa implementacijom propisa oko prenošenja sredstava oko Elektroprenosa – kaže Nikšić. 

Da se desilo to onako kako je planirano u budžetu za 2013. godinu, tvrdi, da bi prvi put od Deytona do danas, Federacija BiH godinu završila sa suficitom od 10 miliona. 

To, po njegovim riječima, ne znači da bi imali 10 miliona,“ali sigurno ni jedna obaveza koja je bila u budžetu za 2013. godinu ne bi ostala neisplaćena“. 

– Nakon usvajanja budžeta za 2014. godinu pokušavamo da taj deficit koji je nastao, ne našom krivicom, da stignemo i isplatimo sve obaveze. Dakle, postoji malo kašnjenje u realizaciji ovih obaveza mada Vlada Federacije nastoji da se drži onog dogovora koji je imala sa poljoprivrednicima, a to je da se isplaćuju poticaji za proizvodnju bez zadrške – ističe Nikšić. 

Naglašava da su protestovali oni koji traže kapitalne investicije, a „koje su bar prema onome što vidimo za najveći dio onih koji su organizatori ovog protesta, već ranije isplaćeni“. 

Do kraja mandata, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poželio je da se „usvoji set antikoruptivnih zakona“. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.