Vlada Federacije BiH Aneru Žuljeviću odbila 150 amandmana

Aneru Žuljeviću, delegatu Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, na posljednjoj sjednici ovog Doma, Vlada FBiH je odbila 150 amandman, koji je uputio ispred delegata SDP BiH.

„Radilo se, po meni, o izuzetno važnom amandmanu na tekst Zakona o bankama u cilju brže i efikasnije borbe protiv kriminala i korupcije, koji je rezultat prakse i iskustava zemalja Evropske unije.

Rješenje predloženo u ponuđenom amandmanu predviđa mogućnost direktnog dostavljanja bankarskih podataka sudu, tužilaštvu ili organima kojima je delegirano prikupljanje podataka po zahtjevu, nalogu ili naredbi suda ili tužilaštva, kako u predkrivičnom, tako i u samom krivičnom postupku, čime se otklanjaju uočeni nedostaci tj. prepreke u radu nadležnih istražnih organa tokom istraživanja krivičnih djela koja se mogu povezati za sticanjem imovinske koristi, pranja novca i slično.

Nadalje, ovakvo inovirano zakonsko rješenje je u direktnoj funkcionalnoj vezi sa načelima i odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom (“Službene novine Federacije BiH”, br. 71/14), jer je hitnost u postupanju jedno od najvažnijih načela ovog zakona, kojeg su dužne da se pridržavaju sve nadležne institucije.

Iako ovaj amandman nije usvojen, kao i onih ranijih 149, dužan sam se zahvaliti svima koji su mi pomagali u kreiranju ovog i svih dosadašnjih amandmana, uz nadu da će Vlada FBiH imati sluha da, barem ponekad, uvaži i mišljenje opozicionih stranaka, što do sada nije bio slučaj“, kaže Žuljević.