Nikšić – Van Rooden:

Vlada FBiH vodi vrlo odgovornu fiskalnu politiku

Federalni premijer je goste upoznao s investicijskim projektima u oblasti cestovne infrastrukture i energetike u FBiH koji su okončani, ili su u tijeku, odnosno čija je realizacija u pripremi

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu, na čelu s Ronom van Roodenom.

Federalni premijer je goste upoznao s investicijskim projektima u oblasti cestovne infrastrukture i energetike u FBiH koji su okončani, ili su u tijeku, odnosno čija je realizacija u pripremi.

Nakon jučerašnjeg otvaranja dionice autoceste na Koridoru Vc od Bijače do Međugorja, već početkom slijedećeg mjeseca u promet treba biti puštena i dionica Vlakovo – Tarčin. Na taj način će autocesta na Koridoru Vc biti 65 kilometara dulja nego kada je aktualna Vlada FBiH preuzela mandat.

Kada je riječ o energetskom sektoru, u završnici je procedura za početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, što je najveća poslijeratna investicija u BiH. Također, izgledno je i potpisivanje ugovora sa „Shellom“ o istraživanju i eksploataciji nafte u Federaciji BiH.

– Sve ovo trebalo bi dati zamah domaćoj ekonomiji i doprinijeti daljem povećanju broja radnih mjesta koji je već, s više od 440.000 uposlenih, najveći u Federaciji BiH od rata naovamo – kazao je Nikšić, te zahvalio MMF-u na dobro uspostavljenim partnerskim odnosima s domaćim vlastima.

Ocjenjujući kako je tijekom dosadašnjeg trajanja stand-by aranžmana ostvaren napredak, Ron van Rooden je kazao da je Vlada FBiH pokazala da provodi vrlo odgovornu fiskalnu politiku.

– Naš je cilj da dođete u situaciju kada vam MMF neće trebati i nadam se da su investicije, o kojima ste govorili, uvod u takvo stanje – poručio je Van Rooden premijeru Nikšiću.

Danas je razgovarano i o ispunjenju obveza vlasti u BiH u okviru aranžmana s MMF-om.

Kada je riječ o Zakonu o uspostavi jedinstvenog registra korisnika socijalnih davanja u FBiH, premijer je upoznao gosta kako je Prijedlog ovog zakona već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a očekuje se da ga u petak na svom zasjedanju prihvati i Dom naroda.

Federacija BiH ispunila je i obvezu o dodatnoj reviziji banaka, jer je Agencija za bankarstvo FBiH to već učinila. Što se tiče uspostave sustava razmjene informacija poreznih uprava o poreznim obveznicima, federalna strana je potpuno podržala taj projekt. Također, Vlada Federacije BiH želi biti dio rješenja kada je riječ o pripremi planova za slučaj financijske krize u Bosni i Hercegovini.

Misija MMF-a boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru osmog pregleda stand-by aranžmana koji prethodi odluci Odbora ove međunarodne financijske institucije o isplati devete tranše našoj zemlji od oko 132 miliona konvertibilnih maraka.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.