Vlada FBiH u ovakvim poskupljenjima penzionerima daje lažnu statistiku i dijeli mrvice

Delegat SDP BiH Aner Žuljević reagovao je na odluku Vlade Federacije BiH o usklađivanju penzija.

“Sramotna je Vladina odluka da u ovakvim poskupljenjima uz primjenu lažne statistike penzionerima dijeli mrvice. Penzioneri nakon današnjeg Vladinog usklađivanja od 7,2% imaju realno manje penzije za 41 KM nego 2021. godine

Vlast na mjesečnom nivou penzionerima uzima na poskupljenjima 68 KM,  a vratila im je kroz usklađivanje samo 27 KM.

Indeks rasta cijena hrane po izvještaju državne statistike BiH je cca 18%, tako da svaki penzioner u 2022. godini ima objektivno smanjenu kupovnu vrijednost minimalne penzije sa 382 KM na 314 KM.

Vlast tvrdi da usklađuje penzije za 7,2%, te da na taj način iste rastu za 27 KM, što je NEISTINA.

Realno stanje je da će penzioner danas nakon Vladinih 7,2% usklađenja imati realnu vrijednost penzije od 341 KM, što je  i dalje 41 KM manja penzija nego prošle godine kada su imali 382 KM.

Nažalost, danas je jasno da penzioneri sa vladinim pristupom nisu dobili ni minimalni kompenzacijski efekat da im penzije u kupovnoj vrijednosti budu iste kao i 2021. godine.

Pričati o rastu minimalnih penzija na 410 KM mogu samo sebični političari koji ne žele vidjeti realnost života naših penzionera kroz divljanje cijena prehrambenih artikala i lijekova.

Umjesto 200 miliona KM koje se iz budžeta FBiH daje po političkom kriteriju kantonima, Vlada FBiH je uz ovo usklađivanje predmetni novac trebala preusmjeriti na 13-tu penziju penzionerima, sto je i bio prijedlog SDP-a.

Novca ima, ali očigledno nema volje“, stoji u reakciji.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.