Aner Žuljević

Vlada FBIH se svjesno iživljava nad radnicima i poslodavcima

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda kaže da, iako je Uredba o minimalnoj plati normativno povećala iznos minimalne plate, ali da je praktično određeni poslodavci ne poštuju, jer su radnicima ukinuli topli obrok, pa su sad na istom.

„To je jako bezobrazno. Mi smo kao SDP BiH takvu manipulaciju odmah najavili kao posljedicu loše skrojene Uredbe, zbog čega smo i insistirali da se usvoji Zakon o minimalnoj plati, čime bi se navedene stvari spriječile.

Pozivam Vladu FBiH da putem resornog ministarstva prepozna postojeću devijaciju, te osigura poštivanje kolektivnih ugovora, jer imaju i zakonsku i moralnu obavezu.

Drugo, javna kompanija Elektroprivreda BiH kojim upravlja Vlada FBiH već dva mjeseca maltretira poslodavce oko ugovora i cijena struje.

Zakon je jasan, propisao je okvir formiranja cijena i svi su dužni da ga poštuju.

Mogu se ne slagati, pa kroz poznate instrumente dostaviti novi tekst zakona, ali dok je važeći zakon na snazi mora se poštovati ukoliko smo pravna država.

Kako je jasno da u oba slučaja na djelu imamo samovolju koju poznaje Krivični zakon FBiH, vrijeme je da se i pravosudna tijela uključe i postave stvari na svoje mjesto.

To im je i sistemska uloga, a nismo imali nikad sličnu situaciju da je toliko očigledno ugrožen ekonomski sistem i radnička prava kao danas“, kaže Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.