Aner Žuljević

Vlada FBiH sa 88 miliona KM nagradila poslodavce koji su otpuštali radnike

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH se ponovo osvrnuo na izvještaj Ureda za reviziju institucija FBiH, vezano za Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica.

“Jučer je stigla još jedna potvrda od strane revizije da sam bio u pravu kada je u pitanju troma i potpuno pogrešno kriterijalno i vremenski koncipirana zakonska reakcija Vlade FBiH (Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica) na ekonomske posljedice pandemije u 2020. godini.

Nakon ovakvog zakona bilo je očekivano da će se u drugom koraku desiti famozna Uredba po kojoj je sa 88 miliona KM nagrađeno otpuštanje. Tehnička nelegitimna vlada većinski svojima podjelila 180 miliona KM, opet na štetu i preko leđa radnika.

Isti onih radnika koji rade za 406 KM i koje su ranije devastirali u procesima privatizacije širom FBiH. Istina se ne može sakriti, bez obzira na sve laži vladajuće politike.

Rezultati revizije pokazali su da mjere nisu adekvatno planirane, blagovremeno donesene i učinkovito realizirane, te da nedostaju sveobuhvatni i transparentni podaci o realizaciji i ostvarenim učincima.

Nisu se poduzimale aktivnosti kako bi se poboljšala dostupnost sredstava najugroženijim privrednim subjektima. U postupku dizajniranja mjera propisanih Zakonom nisu se u dovoljnoj mjeri uvažavale primjedbe socioekonomskih aktera, niti je planiranje mjera koordinirano s nižim razinama vlasti.

To je za posljedicu imalo izostanak ciljanih mjera usmjerenih prema potrebama gospodarskih subjekata, naročito onih kojima je u periodu stanja nesreće bio zabranjen rad.

Zakon nije realiziran u skladu s planiranim sredstvima: od ukupno 488 milijuna KM planiranih Rebalansom Proračuna FBiH za implementaciju Zakona, sa 31. 12. 2020. godine utrošen je cca 91 milijun KM, odnosno 18,6% sredstava.

Sredstva u iznosu od cca 285,6 milijuna KM ostala su nerealizirana. Garancijski fond kod Razvojne banke FBiH, uspostavljen Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, za koji su osigurana sredstva u iznosu od 100 milijuna KM, postao je operativan krajem 2020. godine.

Zaključno sa 31. 12. 2020. godine izdana je 21 garancija u ukupnom iznosu od cca 10 milijuna KM, što je 10% od ukupno osiguranih sredstava.

Poslovni subjekti iz pojedinih kreditno garantnih programa, poput onih za poljoprivredu, mala, srednja preduzeća i obrtnike, u 2020. godini garancije fonda ili uopće nisu koristili ili su ih koristili u neznatnom iznosu”, kaže Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu