Fazlić

Vlada FBiH potiče na donošenje presuda za sumnjive privatizacije

Usvajanjem ove Informacije i zaključaka Vlada FBiH nastoji da potakne pravosudne institucije da rade svoj posao jer tu ima predmeta koji godinama bez razloga “stoje”

Slika

Agencija za privatizaciju FBiH je u saradnji s Vladom FBiH radila na pripremi Informacije o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju privrednih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja, a koju je Vlada jučer usvojila uz odgovarajuće zaključke, izjavio je za Fenu direktor Agencije za privatizaciju Šuhret Fazlić.

Pojasnio je da je kriterij za privredna društva koja su stavljena na listu bio da su njihovi sindikati i drugi predstavnici civilnog društva upozoravali na određene nezakonitisti, kao i da su najviše pominjana u javnosti.

– Usvajanjem ove Informacije i zaključaka Vlada FBiH nastoji da potakne pravosudne institucije da rade svoj posao jer tu ima predmeta koji godinama bez razloga "stoje". Recimo, slučaj Feroelektra je šest godina na sudu a očigledno je da kupac, Stanić invest, nije ispunio uvjete iz kupoprodajnog ugovora, ili Energopetrol Mostar i Petrol Ljubuški za koje brojne institucije ukazuju da je počinjen kriminal a tužilaštva i sudovi se ne bave time – istakao je Fazlić.

On je dodao da je za neka preduzeća s te liste već kasno da budu spašena, jer su imovina i kapital bespovratno nestali i ni sudskim presudama neće biti moguće ništa vratiti, ali za neka ima vremena i svako odgađanje iz dana u dan umanjuje njihovu imovinu i kapital.

– Ipak, neophodno je da budu donesene presude i za preduzeća koje ne mogu biti spašena kako bi pravda bila zadovoljena – naglasio je Fazlić.

Preduzeća koja su navedena u Informaciji su Feroelektro d.d. Sarajevo, Vranica d.d. Sarajevo, Sodaso Holding -"Polihem" d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, "Energopetrol" d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), "Soda So" Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija "Borac" d.d. Travnik, Trgovina "Borac" d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding "Dita" d.d. Tuzla, Tuzlanska Banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar (sva preduzeća nastala iz bivšeg sistema), Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic, te bugojanska "Špedicija".

Na osnovu Informacije, Vlada FBiH je zaključkom zatražila od nadležnih tužilaštava u FBiH da se, u što kraćem roku, očituju o svim izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavile Finansijska policija FBiH, te druge institucije Federacije BiH, a tiču se zloupotreba u postupku privatizacije i poslovanja privrednih društava prije, tokom i nakon okončanja tog postupka i donesu konačne tužilačke odluke u vezi s ovim predmetima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.