Sarajevo

Vlada FBiH ponovo upućuje u parlamentarnu proceduru set antikorupcionih zakona

Vlada će već ovih dana održati sjednicu s koje će ponovo u parlamentarnu proceduru uputiti zakone o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o prekršajima, te izmjene i dopune Kaznenog zakona

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s otpravnicom poslova Veleposlanstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Jo Lomas.

Upoznavajući gošću s aktivnostima Vlade FBiH, premijer je zahvalio na izuzetnoj pomoći koju je Veleposlanstvo Velike Britanije pružilo pri izradi Plana Vlade FBiH u borbi protiv korupcije. Konkretizaciju tog plana predstavlja set antikoruptivnih zakona.

– Vlada će već ovih dana održati sjednicu s koje će ponovo u parlamentarnu proceduru uputiti zakone o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o oduzimanju nelegalno stečene imovine, o prekršajima, te izmjene i dopune Kaznenog zakona – kazao je premijer, izrazivši nadu da će Parlament FBiH ovaj put usvojiti predložene propise.

Donošenje ovih zakona, pojasnio je, predstavlja preduvjet za značajnije suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, odnosno za stvaranje ambijenta koji će investitorima pružiti veću sigurnost i, na taj način, omogućiti novo dodatno upošljavanje.

Iako u uzburkanim političkim okolnostima, Federalna vlada je uspjela nastaviti djelovati u pravcu stabiliziranja ekonomskih i socijalnih prilika. Pri tome je Nikšić ukazao i na velike investicije u oblastima cestogradnje i energetike, što su projekti koji upošljavaju veliki broj radnika. Pri tome, izvoz raste, a uvoz se smanjuje.

– Značajno je i što se smanjuje dug Federacije BiH. Od početka rada Vlade FBiH u ovom mandatu, taj dug će, kako planirano, do kraja mandata biti manji za 440.000.000 konvertibilnih maraka – kazao je premijer.

Govoreći o radu Federalne vlade, on je istaknuo da je 90 do 95 posto njezinih odluka doneseno jednoglasno.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.