Vlada FBiH opredijeljena za sistemsko rješavanje problema liječenja putem fonda solidarnosti

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac sastali su se u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa predstavnicama udruženja koja okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH Sead Sefić, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „Snaga” u BiH Alma Stefanisin, predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke „Renesansa“ Enida Glušac, zamjenik predsjednika Udruženja oboljelih od melanoma FBiH prim. dr. Fikret Operta i specijalista onkolog prof. dr. Maja Banjin.

Na sastanku je istaknuto da se pacijenti s teškim oboljenjima suočavaju s problemima finansiranja terapija iz Fonda solidarnosti već 20 godina. Predstavnici udruženja su kazali i da se broj oboljelih u posljednjem periodu povećava, a da je trenutno skoro 1.600 pacijenata na listi čekanja kod Federalnog fonda i da je za njihovo liječenje do kraja ove godine neophodno osigurati oko 70 miliona KM.

Osim o mogućnostima iznalaženja ovih sredstava u tekućoj godini, razgovarano je i o dugoročnijim rješenjima za finansiranje potrebnih terapija putem Fonda solidarnosti.

Uime Vlade Federacije BiH iskazana je apsolutna opredijeljenost da se problem sistemski riješi. Također, naglašeno je da je od preuzimanja dužnosti u maju ove godine Vlada FBiH u prioritet uvrstila upravo rješavanje problema oboljelih od rijetkih, te malignih i drugih teških bolesti, a kojima je neophodno učiniti dostupnim potrebne terapije.

– Ova Vlada je opredijeljena da rješava probleme, pa i ovaj koji postoji već 20 godina, a to potvrđuje i današnji sastanak. S jedne strane radi se na iznalaženju nedostajućih sredstava za ovu godinu, dok nam s druge predstoji i sistemsko rješavanje ovog problema. Vlada razmatra rebalans Budžeta FBiH za ovu godinu i jedan od razloga što on do sada nije ugledao svjetlo dana jeste taj da tražimo rješenja za osiguranje maksimalno mogućih finansijskih sredstava za Fond solidarnosti – kazao je premijer Nikšić.

S ciljem iznalaženja sistemskih rješenja na sastanku je istaknuto da će Vlada formirati radnu grupu, čiji članovi će biti predstavnici resornih federalnih ministarstava zdravstva i finansija, a koji će zajedno sa udruženjima pacijenata korisnika usluga Fonda solidarnosti FBiH predložiti adekvatna rješenja za finansiranje njihovog liječenja u narednoj godini. Istovremeno će se raditi na iznalaženju i dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniranju i ranom otkrivanju teških bolesti.

Inače, sredstva Federalnog fonda solidarnosti se osiguravaju iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz Budžeta FBiH putem transfera Federalnog ministarstva zdravstva.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.