Sarajevo

Vlada FBiH odbila zahtjev predsjednika FBiH

Vlada je, na osnovu mišljena Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije, ustanovila kako Odluka koju je predložio predsjednik FBiH nije u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta za 2014. godinu

Slika

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, bez ijednog glasa za, s devet protiv i pet uzdržanih,  odbila zahtjev predsjednika FBiH Živka Budimira za donošenje Odluke o davanju ovlaštenja pomoćniku federalnog ministra finansija za potpisivanje naloga platnih transakcija iz Budžeta FBiH.

Vlada je, na osnovu mišljena Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije, ustanovila kako Odluka koju je predložio predsjednik FBiH nije u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta za 2014. godinu.

Naime, Ured za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije dao je mišljenje kako pravna situacija iz 2006. godine, na koju se u obrazloženju svoje odluke pozvao predsjednik FBiH, nije ista kakvu imamo trenutno. Predsjednik FBiH se u svom zahtjevu pozvao na Zakon o izvršenju Budžeta iz 2006. godine i tadašnju odluku Federalne vlade kojom je pomoćnik federalnog ministra finansija ovlašten kao potpisnik.

Zakon o izvršenju Budžeta iz 2006. godine predviđao je da je potpisnik transakcija platnih naloga federalni ministar finansija, ili osoba koju, na njegov prijedlog, ovlasti Vlada FBiH, dok Zakon o izvršenju Budžeta za 2014. godinu propisuje da je federalni ministar finansija prvi obavezni potpisnik transakcija platnih naloga. Također, 2006. godine federalni ministar finansija još je bio na funkciji u momentu kada je Vlada FBiH donijela odluku, što sada nije slučaj.

Ovom dijelu sjednice Vlade FBiH prisustvovao je i predsjednik FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.