Aner Žuljević za portal Klix

Vlada FBiH nastavlja da luta u ekonomskim mjerama borbe protiv korone

BiH se suočavala s brojnim izazovima i prije pandemije, a sada je rješavanje mnogih od njih postalo još urgentnije, kaže Aner Žuljević, ekonomista i zastupnik u Domu naroda FBiH.

“Nažalost, Vlada FBiH nastavlja da luta u svojim mjerama bez bilo kakvog ozbiljnog plana i analize te planira mjere u kapacitetima koje ne bi bile dovoljne ni da nemamo posljedice korone. Odokativno planiranje iznosa za sektore te kriteriji koji će se računati kroz prilkupljanje prijava pokazuju koliko vlast nije u stanju uraditi analitičke planske podloge niti sarađivati na izradi istih s institucijama koje imamo u FBiH, a mogu znatno pomoći da ne izgledamo stalno ko guske u magli”, smatra on.

Jednostavno neozbiljno pristupamo ozbiljnim stvarima i zato je jasno da nam se ne dešava slučajno da vlast duplo promaši ekonomske procjene u padu kakve smo imali nedavno, dodaje on. Te kaže kako smo ponovo svjedoci da su “korona 2” mjere definisane uredbom nastavile preskroman pristup kojim se neće adekvatno odgovoriti na intenzitet krize.

“Radnici će ponovo nositi najveći teret, poslodavci će kao i uvijek ostati prevareni u osjećaje neadekvatne pomoći iako je jasno kako vlast ima puno više novca na raspolaganju za puno kvalitetnije mjere. Činjenica da je Vlada Hrvatske privredu i radnike pomogla s 15 milijardi KM, a Vlada FBiH pomaže s mizernih 90 miliona KM, pokazuje koliko smo mi daleko od ozbiljnog odgovora na korona krizu“, kaže Žuljević.

Ozbiljna i hrabra vlast u vremenu krize štiti svoju ekonomiju, radnike i socijalno ugrožene izdašnim ekonomskim i socijalnim mjerama kroz ekspanzivnu fiskalnu politiku, dodaje. Hrvatska ima četiri puta jaču ekonomiju, dva puta više stanovnika, a privredu i radnike u finansijskom iznosu pomaže 150 puta više nego vlast u FBiH.

“Procjena svih svjetskih eminentnih stručnjaka je da minimalna vrijednost ekonomskih mjera u cilju stabilizacije privredne aktivnosti i ostvarivanja socijalne ravnoteže treba biti na nivou 10 posto BDP-a, a mi nismo ni blizu tih iznosa. Vrijeme je izuzetno bitan faktor i ono što propustimo uraditi danas, bojim se da ćemo izuzetno teško popraviti u budućnosti, a predstoji nam vrlo izazovan period u kojem nam treba sva pamet BiH koju ova vlast  očigledno ne želi okupiti”, zaključio je on.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu