Zoran Mikulić za Dnevno.ba

Vlada FBiH je odmah po svom osnivanju 2011. godine započela s aktivnostima borbe protiv korupcije

Najveće novine su da smo opći raspon novčanih kazni znatno podigli, kako za fizičke tako i za pravne osobe i odgovorne osobe u pravnim osobama, te da se običnim građanima omogućilo da plate 50% utvrđene novčane kazne ukoliko istu plate u zakonskom roku od 8 dana

Slika

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić u intervjuu za portal Dnevno.ba govori o usvajanju seta antikorupcijskih zakona na razini FBiH i svim poteškoćama na koje se naišlo kako bi isti konačno bili usvojeni. Mikulić govori o tome što zaživljavanje ovih zakona znači za građane FBiH, te da više neće biti nedodirljivih. Mikulić govori i o radu, točnije neradu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća koje se prema njegovom mišljenju smije građanima u lice. Mikulić se osvrnuo i na akciju Lutka, te na stanje u kazneno-popravnim domovima u BiH.

DNEVNO.ba: Set antikorupcijskih zakona u FBiH je u posljednjih godinu dana izazvao brojne polemike, a neke od stranaka su u više navrata jasno dale do znanja da ne žele da isti budu usvojeni. Koji su prema Vašem mišljenju glavni razlozi neprihvaćanja ovih zakona?

MIKULIĆ: "Možda je to javnosti nepoznato, ali Vlada Federacije BiH je odmah po svom osnivanju 2011. godine, započela s aktivnostima na izradi niza zakonskih propisa koji su trebali na sistemski način preurediti cjelokupni koncept borbe protiv korupcije. To je, ujedno, bio i jedan od glavnih programskih ciljeva SDP-a BiH uoči izbora 2010. godine, da se usvajanjem zakonâ o oduzimanju nezakonito stečene imovine, borbi protiv organiziranog kriminala, prekršajima, inspekcijama i dr., stvore mehanizmi i institucije da se krene s odlučnom borbom protiv korupcije. Pojedine stranke su imale evidentan strah od usvajanja tih zakona i njihovi motivi su, vjerojatno, ti da se sprječavanjem usvajanja i što je važnije njihove primjene ne pokrenu reforme u ovoj oblasti koja je „rak rana" našeg društva".

SDA, SBB i HDZ su prednjačili u borbi protiv usvajanja zakona koji će spriječiti korupciju

DNEVNO.ba: Što bi zaživljavanje ovih zakona značilo za pojedince u političkim strankama, odnosno bili neki od vodećih političara završili na sudu?

MIKULIĆ: "Iako su pojedine političke stranke, posebno SDA, SBB, i oba HDZ-a sudjelovale u obaranju antikorupcijskih zakona u Parlamentu Federacije BiH mi smo ipak bili ustrajni i uspjeli smo da oni budu usvojeni čemu su znatno doprinijeli i zahtjevi građana iz veljače da se problem korupcije konačno počne rješavati. Oni su usvojeni, upravo radimo na stvaranju preduvjeta (naročito kadrovskih, materijalno-tehničkih i financijskih) kako bi se omogućila što efikasnija primjena ovih zakona. Više nitko neće moći, nakon ovoga reći kako ne postoje zakoni i institucije da se bore protiv korupcije u Federaciji BiH. Da li će neka konkretna osoba biti procesuirana za korupciju zavisi isključivo od pravosudnih organa koji će primjenjivati ove zakone, nitko drugi, posebno ne iz izvršne vlasti na to ne smije utjecati jer bi to inače bio sunovrat ionako krhke demokracije u našoj državi".

Najveći broj sudskih procesa u FBiH je politički montiran

DNEVNO.ba: Što omogućavaju usvojeni Zakoni?

MIKULIĆ: "Svaki onaj koji je počinio kazneno djelo i za koga pravosudni organi, točnije Sud utvrdi na osnovu zakona da je kriv za to djelo. Usvojeni zakoni omogućavaju visok stupanj specijalizacije, i institucionalne fokusiranosti pravosuđa na slučajeve sistemske korupcije, jer smo ovim zakonima osnovali posebno tužiteljstvo i sud koji su nadležni samo za najteže oblike korupcijskih kaznenih djela. To je rađeno po modelu suvremenih zapadnih država koje su još davno vrlo uspješno primjenile ovaj pristup u obračunu s korupcijom. Susjedna Hrvatska ih je slijedila osnivanjem USKOK-a, evo i Federacija BiH sada ima takav model koji, ukoliko ga pravosuđe adekvatno shvati i primijeni, mora donijeti pomake u borbi protiv korupcije".

DNEVNO.ba: Kako gledate na činjenicu da su dvojica kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva bila u zatvoru?

MIKULIĆ: "Bez obzira na osobne, ljudske, moralne ili političke stavove o tome i općenito govoreći, moramo se naučiti da je Bosna i Hercegovina po svom Ustavu demokratska država, koja počiva na zakonu. Upravo zakon kaže da je svatko nevin dok mu se drugačije ne dokaže pravomoćnom presudom suda. Ja svoje mišljenje gradim na tim standardima, bez obzira o kome je riječ, danas se često za svakoga kaže da je kriminalac ili nešto slično ali nas pravosuđe kroz svoj rad mora uvjeriti da oni znaju, hoće i mogu raditi posao za koji ih plaćamo. U političkom smislu imam mišljenje o tome ali ono je u potpunosti u sjenci onoga što sam ranije rekao, neka pravosuđe procesuira sve počinitelje kaznenih djela, bez obzira je li to član Predsjedništva BiH ili bilo koji drugi građanin ove države".

Svo zlo potiče od VTSV-a

DNEVNO.ba: Jeli proces protiv Živka Budimira politički?

MIKULIĆ: "Iz mojih ranijih medijskih nastupa i onoga što sam Vama rekao se vidi moj stav da Bosna i Hercegovina treba mnogo efikasnije i profesionalnije pravosuđe nego što ga trenutno ima. Zbog toga većina procesa, nažalost i dalje jesu politički. Kod nas tužitelji pola procesa vode instruirani političkim nalozima, a pola zato što moraju tj zato što su ti slučajevi servirani, nezaobilazni i lako dokazivi (ubojstva, droge i sl.). Čak i evidentne predmete ratnih zločina procesuiraju tek nakon što međunarodna zajednica na njih izvrši pritisak,dok opet, s druge strane, jedva dočekaju da više nego brzopleto procesuiraju i okaljaju neko zvučno ime kako bi javnosti pokazali svoju tobožnju aktivnost. Naravno sve je to praćeno žutom medijskom skandaloznošću jer to i jeste samo sebi cilj. Upravo iz tog razloga konstantno ponavljam da sva korupcija i svo zlo potiče od VSTV-a koji sve to impotentno i pasivno promatra ne reagirajući ni na eklatantne primjere zloupotrebe tužiteljske funkcije. Naprotiv VSTV se narodu smije u lice oslobađajući golu sutkinju jer je kao egzibicionirala iz nehata, okrećući glavu od evidentnog podmetanja dokaza Predsjedniku Federacije, od teških optužbi za primanje mita od strane tužitelja, od izazivanja oružanog incidenta u KPZ Mostar zbog bahatosti i nesposobnosti tužitelja, od hakiranja mailova , od naprasnog prebacivanja slučajeva podobnijim tužiteljima kad se u istrazi spomene netko moćan itd. Takvi primjeri nažalost ne daju nadu građanima da je način na koji je pravosudni sustav uređen dobar i on će se kad tada morati reformirati".

Tužitelji VTSV-a se smiju građanima u lice

DNEVNO.ba: U akciji Lutka ste i Vi bili privedeni. Zašto?

MIKULIĆ: "Ja nisam bio priveden ako mislite da me je policija ili neki drugi organ lišio slobode, nego sam se odazvao pismenom pozivu da dođem i dam izjavu na okolnosti donošenja rješenja o premještaju jednog osuđenika iz jedne u drugu kazneno-popravnu ustanovu. Nažalost, naši tužitelji vode svoje postupke u instruiranim medijskim emisijama i nekim drugim neformalnim mjestima, tako da žele prikazati kako oni kao nešto rade u borbi protiv kriminala ali im, eto, drugi to ne daju. Do te mjere skupa sa instrumentaliziranim medijima vode svoje kampanje da ljudi više ne znaju tko radi po zakonu i tko ne. Ja sam u tom predmetu postupio u skladu sa zakonom, u okviru svojih nadležnosti kao što to uvijek radim u svom poslu, a sve ostalo je rezultat političko-medijskih konstrukcija onih koji se kriju iza paravana lažne neovisnosti pravosuđa".

DNEVNO.ba: Jeli simptomatičan datum akcije Lutka, ako uzmemo u obzir najave rekonstrukcije Vlade FBiH?

MIKULIĆ: "Mislim da je sve moguće ali se na to previše ne osvrćem, jer nastojim da radim na pripremi mnoštva zakona i podzakonskih akata koje je Federalno ministarstvo pravde u ovom mandatu uradilo u zaista ogromnom broju i na svu sreću većina tih zakona je nedavno usvojena i vrlo brzo se očekuju rezultati njihove primjene".

DNEVNO.ba: Usvojen je novi Zakon o prekršajima u FBiH, međutim na terenu se on ne primjenjuje. Zašto?

MIKULIĆ: "Svaki zakon kada stupi na snagu i počne se primjenjivati ne može odmah ujutro promijeniti sve nepravilnosti koje su do tada zabilježene. Nije točno da se Zakon o prekršajima ne primjenjuje, mi smo kao ministarstvo odmah po stupanju na snagu zakona održali sastanak sa velikim brojem institucija koje postupaju u prekršajnom postupku i usuglasili redoslijed aktivnosti i koraka koje svi trebamo uraditi da novi Zakon o prekršajima počne donositi pune efekte. Dakle, nadležni organi kao i do sada evidentiraju prekršaje iz svoje nadležnosti, o tome sačinjavaju potrebnu službenu dokumentaciju i čim se nadogradi prateći software u Agenciji IDDEA izdat će se prekršajni nalozi koji se unose u jedinstveni Registar i dostavljaju počinitelju prekršaja. To je proces koji se istovjetno odvija u Federaciji BiH i R.Srpskoj koja je u par dana razmaka donijela i svoj Zakon o prekršajima i cilj nam je da se sve novine u ovim zakonima isprate na jedinstven način u oba entiteta ponajprije radi pravne sigurnosti građana".

DNEVNO.ba: Kakve prednosti donosi ovaj novi Zakon?

MIKULIĆ: "Podsjećam Vas da se radi o zakonu koji je SDP BiH planirao donijeti ukoliko bude učestvovao u vlasti i bili smo jako razočarani činjenicom kako je ovaj zakon najmanje tri puta bio oboren u Parlamentu FBiH jer ostale stranke nisu htjele da ga usvojimo. Čak ni podrška Sindikata radnika nije pomogla sve da se to promijeni, tako da je zakon na kraju usvojen nakon dešavanja iz veljače kada su stranke koje su ga opstruirale shvatile ozbiljnost situacije i opravdane zahtjeve građana da se krene u obračun sa kriminalom i korupcijom. Najveće novine su da smo opći raspon novčanih kazni znatno podigli, kako za fizičke tako i za pravne osobe i odgovorne osobe u pravnim osobama, te da se običnim građanima omogućilo da plate 50% utvrđene novčane kazne ukoliko istu plate u zakonskom roku od 8 dana. Onemogućili smo zloupotrebe sa neplaćanjima kazni te nastojali da postignemo određene preventivne efekte sa ovakvim konceptom zakona o prekršajima. Građani se nastoje stimulirati da ne čine prekršaje i da, u slučaju kažnjavanja, u roku izmire svoje obveze prema državi koja će im zauzvrat olakšati teret kažnjavanja ukoliko plate 50% utvrđenog iznosa novčane kazne".

DNEVNO.ba: Već dugo godina je poznato da u FBiH nedostaje zatvora. Kakvo je stvarno stanje sa kazneno -popravnim institucijama?

MIKULIĆ: "U kazneno-popravnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine izvršavaju se kazne zatvora, maloljetničkog zatvora, dugotrajnog zatvora i mjere pritvora (iz nadležnosti federalnih sudova), te mjere sigurnosti i to mjera obveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, mjere obaveznog liječenja narkomana i alkoholičara izrečenih uz kaznu zatvora te zavodske mjere upućivanja maloljetnika u odgojno-popravni dom. U Federaciji Bosne i Hercegovine postoji sljedeće kazneno-popravne ustanove:

1. Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa u Zenici sa Odjeljenjima maloljetničkog zatvora za maloljetnike u Zenici i posebnim odjeljenjem za izvršenje mjere sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja u zdravstvenoj ustanovi, Odjeljenjem muških osuđenih lica, te pritvorskoj jedinici.

2. Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Sarajevu sa Odjeljenjem poluotvorenog tipa u Ustikolini i objektu Igman, i pritvorskoj jedinici.

3. Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Tuzli sa privremenim Odjeljenjem Odgojnopopravnog doma i Odjeljenjem za izdržavanja kazne zatvora za žene, Odjeljenjem muških osuđenih lica, te pritvorskoj jedinici.

4. Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Orašju sa Odjeljenjem muških osuđenih lica, te pritvorskoj jedinici, te Odjeljenje Odgojnopopravnog doma.

5. Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Mostaru sa Odjeljenjem muških osuđenih lica, te pritvorskoj jedinici.

6. Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Bihaću sa Odjeljenjem muških osuđenih lica, te pritvorskoj jedinici i

7. Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Busovači sa Odjeljenjem muških osuđenih lica, te pritvorskoj jedinici".

1795 osoba u kazneno popravnim zavodima

DNEVNO.ba: Koliko u FBiH uopće ima osuđenika? Koliko ih kaznu izdržava izvan zatvora?

MIKULIĆ: "Zatvorski kapaciteti u FBiH su predviđeni za prijem 1920 osoba, od čega za pritvor 324 mjesta. Trenutno se u Zavodima nalazi 1795 osoba, te 46 osuđenih osoba koji se nalazi u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom. U vezi osuđenih osoba koje čekaju na izvršenje kazne zatvora, podaci na dan 31.12.2013. godine (na osnovu podataka iz sudova FBIH) govore da na „čekanju" imamo 771 osuđenih osoba od kojeg broja skoro 90% se odnosi na kazne do 1 godine, odnosno 686 osuđenih osoba. Razlika slobodnih mjesta se djelom javlja u pritvorskim jedinicama kao i u Zavodima u Mostaru i Bihaću, dok je najveća prebukiranost i nemogućnost prijema svih osuđenih osoba u Zavodima u Sarajevu i Busovači. Kao rješenje pitanja prebukiranosti zavoda i nemogućnosti prijema osuđenika sa kaznama do 1 godine jeste svakako i uvođenje kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom od strane Federalnog ministarstva pravde. Tijekom 2012. godine kroz kućni zatvor je prošlo 237 osoba, 2013. godine 238 a trenutno se u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom nalazi 46 osoba".

DNEVNO.ba: Jeli rad za opće dobro zaživio u FBiH, u kojoj županiji osuđenici pokazuju najviše zanimanja za ovakvo odrađivanje kazne?

MIKULIĆ: "Alternativna sankcija Rad za opće dobro je također zastupljena ali u manjem broju. Prema podacima Općinskih sudova sa danom 31.12.2013 u FBiH izrečeno je ukupno 46 alternativnih sankcija. Najveća zastupljenost izricanja alternativne sankcija Rad za opće dobro je u Unsko-Sanskom Kantonu, sa ukupno 38 izrečenih sankcija. Izricanje kazni zatvora koja se izvršava u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom i alternativne sankcije rad za opće dobro u nadležnosti je suda. Od pozitivnih promjena možemo konstatirati da je realizirano izdvajanje maloljetničkog zatvora unutar petog paviljona u KPZ ZT Zenica, tako da maloljetnici imaju posebne prostorije, sportske terene za samostalan boravak. U KPZ ZT Zenica je završena rekonstrukcija III paviljona. Također je završena izgradnja novog Odgojno popravnog doma u Orašju, koji će biti stavljen u funkciju tijekom ovog mjeseca nakon prijema osoblja za koje je data suglasnost. U KPZ PT Sarajevo Odjeljenje Ustikolina učinjeni su značajni pomaci na fizičkom osiguranju objekta, kao i Objektu Igman. Takođe su završeni novi objekti u KPZ Busovača, Orašje i Bihać, čijim stavljanjem u funkciju smještajni kapaciteti će se povećati za 120 mjesta. Stavljanje objekata u funkciju uvijetovano je prijemom novog osoblja".

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.