Elvir Karajbić

Vlada FBiH dezavuiše javnost, građani žive sve lošije

I laiku je jasno da su probijeni gotovo svi rokovi za realizaciju Reformske agende, npr. novi zakon o PIO u FBiH. Građani efekte reformi ne vide, kao ni privreda, a i investicije se ne primijete. Ipak, iz vlasti stalno ponavljaju da BDP raste, kao i zaposlenost, a i prihodi.

„Vlada ne nudi ta rješenja, već ona koja su nepovoljnija za građane i privredu i to lažno predstavlja pod reformama“, smatra Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a BiH.

Karajbić tvrdi da ne postoje usvojeni Vladini zakoni koji se primjenjuju:

“Svi smo potpisali Reformsku agendu, ali rješenja koja nudi Vlada FBiH apsolutno nemaju veze sa Reformskom agendom. Rješenja iz agende su osmišljena s ciljem približavanja EU, ali kad dobijemo zakone od Vlade, niti jedan nije bio usklađen sa pravnom regulativom Unije. Građani nemaju nikakve koristi od Reformske agende, jer mjere nisu onakve kako ih agenda propisuje, s ciljem poboljšanja životnog standarda.

Što se tiče napretka, ima različitih podataka. Ima onih kojim Vlada obmanjuje javnost i koji postoje samo u njihovim glavama, a postoje i zvanični podaci statističkih agencija i oni se dijametralno razlikuju.

Blagi porast u privredi nije došao zbog rada Vlade FBiH ili bilo koje vlade u državi, već zbog ekonomskog oporavka zemalja u regionu, pa s obzirom na to da je i naša ekonomija naslonjena na te zemlje i zasluge su na odgovornim poduzetnicima koji su proizvodnju podigli na veći nivo. Rečeno je i da će doći do rasterećenja privrede, a imamo zakone kojim se privreda dodatno opterećuje i parafiskalnim i fiskalnim nametima, što je kontraefekt.

Strane investicije su najbolji pokazatelj ekonomije, tu su nam strana direktna ulaganja na istorijskom minimumu i to pokazuje kakav se ambijent stvara. Plasirana priča da građani bolje žive ne pije vode, građani najbolje znaju kako žive, a žive lošije nego prije. Došlo je do povećanja indeksa potrošačkih cijena u odnosu na primanja. Građani imaju sad manju kupovnu moć nego ranijih godina”, navodi Karajbić.

Oslobođenje

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.