Damir Mašić

Vlada FBiH daje desetke miliona KM bolnicama koje su napravile stotine miliona duga

Burna je rasprava na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstveni ustanova u Federaciji BiH jer mnogi zastupnici iznoseći svoje mišljenje su kazali kako se kroz ovaj zakon najviše novca ne smije davati onima koji su napravili najveće dugove.

Ukazuju da zakonom nije propisana adekvatna kontrola novca koji za finansijsku konsolidaciju, restrukturiranje u iznosu od 225 miliona KM planira dati Vlada Federacije BiH. I to za kantonalne bolnice 65.500.000 KM, a za opće bolnice ukupno 39.500.000 KM.

Vlada Federacije planira izdvojiti 125 miliona KM, na teret Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu 32 miliona KM, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla 30 miliona KM, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 63 miliona KM.

– Ovaj zakon je došao u parlamentarnu priceduru političkim trgovinom i političkim putem, kada se vidi utvrđivanje kriterija za dodjelu sredstava. Najviše se nagrađuju oni koji su bili najnedisciplinovaniji, najnesavjesniji i koji su načinili najveće gubitke. Ovaj zakon se zove i restrukturiranje javnih zdravstvenih ustanova. Šta je to? Nije ništa.

Ovo je pokušaj gašenja manjeg dijela požara koji će nastaviti gorjeti i nemamo garancije na koji način će i kada biti ugašen. Zakon nema cilj, kada će se završiti saga dubioze zdravstvenih ustanova. Nemamo strategiju, viziju. Mi jesmo za finansijsku konsolidaciju, restrukturiranje, utvrđivanje strategije zdravstva u FBiH, a takvu nemamo. Transparentno se nagrađuju loši menadžeri i loše politike, oni koji su doveli do tog stanja. Oni koji su bili najgori se i nagrađuju – kazao je delegat Damir Mašić (SDP).

Dodaje kako se ovim zakonom daju ogromna sredstva i ne postoji kontrola onog kojem se daje taj novac, naglasivši kako je neophodna ne interna već eksterna kontrola.

– Ključna stvar je, da li mi stvarno želimo dati pare ljudima koji će ostati direktori, a do sada su napravili najveće dugove u tim ustanovama? Ovo je moralno i principijelno pitanje, dajete desetke miliona onima koji su napravili stotine miliona duga. Ne možeš biti na čelu te ustanove. Je li moralno da ostane na toj poziciji, a napravio je te dugove? – pita Mašić.

Faktor.ba

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.