Irfan Čengić

Vlada FBiH bez kriterija dijeli milione KM prema gradovima i općinama

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić poručio je da Vlada FBiH bez kriterija dijeli milione KM prema gradovima i općinama.

 “Sjećamo se skandala kada je prošle godine Vlada FBiH 30 miliona KM željela podijeliti jedinicama lokalne samouprave prema krajnje nelogičnoj raspodjeli. Pritiskom javnosti smo tada Vladu FBiH spriječili da to učini na taj način, ali su ipak ponovo bez kriterija podijelili novac”, poručio je Čengić.

Podsjetio je kako je na prošloj sjednici imao prijedlog da ove godine prije raspodjele novca jedinicama lokalne samouprave Vlada FBiH mora obaviti konsultacije sa Komisijom za lokalnu samoupravu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

“Nažalost većina zastupnika je glasala protiv tog prijedloga. Glasali su protiv svojih općina i gradova, glasali su protiv parlamentarnog nadzora nad utroškom miliona KM iz budžeta”, dodao je.

Navodi da sve ono o čemu je govorio i predlagao potvrdila je i finansijska revizija Federalnog ministarstva finansija, koja je utvrdila niz nepravilnosti i nelogičnosti u radu ovog ministarstva i Vlade FBiH prilikom raspodjele sredstava jedinicama lokalne samouprave.

Između ostalog revizija je utvrdila:

“Obavljenom revizijom konstatirali smo da Odluka o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava općinama i gradovima od 2. 7. 2020. godine ne sadrži kriterije za raspodjelu, što nije sukladno članku 23. stav 1. Zakona o izvršenju Proračuna u FBiH za 2020. godinu, kojim je definirano da će se ova sredstva koristiti na temelju Odluke o utvrđivanju kriterija koju donosi Vlada FBiH…”

“Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu FBiH smatram da je potrebno donijeti zakon kojim bi se definisala pomoć za jedinice lokalne samouprave i jasno propisali kriterij, međutim većini zastupnika odgovara podjela bez kriterija jer to obično znači podjelu po stranačkim kriterijima”, poručio je Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.