Nermin Nikšić

Vlada Fadila Novalića preko leđa radnika Krivaje ostvaruje interese stranačkih tajkuna

Povodom brojnih neistina, izmišljotina i manipulacija iznijetih u saopštenju Vlade Federacije BiH, u vezi sa dešavanjima u „Krivaji“ iz Zavidovića u toku mandata Vlade FBiH 2011. – 2014. godina, dužan sam, radi interesa javnosti, dati sljedeće informacije:

  1. Nije tačno da je Vlada FBiH raskinula ugovor o zajedničkom ulaganju sa firmom „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići kojim je osnovano privredno društvo „Krivaja 1884“, kako tvrde iz Vlade Fadila Novalića, već je ugovor jednostrano raskinut od strane predstavnika firme „Ferimpex“ d.o.o. Zavidovići, o čemu Fadil Novalić može vrlo lako pronaći podatke u arhivi Vlade FBiH.
  2. Nije tačno kako je firma „Krivaja 1884“ „redovno izmirivala plaće radnicima i obaveze po osnovu doprinosa“, već je tačno da dug prema radnicima i fondovima iz ovog perioda iznosi oko 35 miliona maraka, što je utvrdila posebna komisija formirana od strane Vlade FBiH, a na temelju informacija iz Porezne uprave FBiH, te revizije poslovanja koju je provela revizorska kuća Dervi d.o.o. iz Jajca, a što Fadil Novalić može vrlo lako pronaći u arhivi Vlade FBiH ili jednostavnim pregledom vijesti o ovoj temi na internetu.
  3. „Krivaja 1884“ d.o.o. nikada nije pravosnažno registrovana kao privredno društvo, jer je to više od tri godine osporavana pred nadležnim sudom u Zenici od strane grupe bivših radnika IP Krivaja d.o.o., na temelju čijeg zahtjeva je na kraju i otvoren stečajni postupak nad IP Krivaja d.o.o. Zavidovići. Dakle, stečaj je posljedica ovog zahtjeva, a ne raskida ugovora, što je također vidljivo iz niza izvještaja koji su dostupni u Vladi FBiH, a koje Fadil Novalić ne želi pročitati ili mu se ne dopada ono što u njima piše.
  4. Postavlja se pitanje kako je firma „Krivaja 1884“, osnovana u mandatu i od strane Vlade koju je vodio SDA i kojoj su iz budžeta FBiH dati milioni maraka, uopšte radila i poslovala kada nije bila registrovana? To uostalom tvrde i pravni zastupnici firme „Ferimpex“ u sporu protiv Vlade FBiH kao argument da oni ne moraju da plate dug od 35 miliona KM jer, kao firma, nisu ni postojali?! Da Fadil Novalić i sadašnji članovi Vlade FBiH čitaju izvještaje Vladinih institucija i tijela znali bi za ove informacije. Umjesto toga oni iznose neistine, očito sračunate kako bi se naštetilo interesima FBiH u sporu protiv firme „Ferimpex“, a što sigurno ima obilježja ozbiljnog krivičnog djela.
  5. U periodu između raskida ugovora sa „Ferimpex“-om i otvaranja stečajnog postupka, IP Krivaja d.o.o. je nekoliko mjeseci djelovala kao firma u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH i Vlada je u tom periodu imenovala privremeni Nadzorni odbor, koji je za v.d. direktora imenovao gosp. Suvada Džindu.
  6. Po otvaranju stečajnog postupka predstavnici Vlade FBiH, Sindikata „IP Krivaja“ i nekoliko stečajnih upravnika, koji su obavljali tu poziciju u tom periodu, uz učešće stečajnog sudije, vodili su brojne razgovore nastojeći pronaći rješenje za spas firme koja je u tom trenutku zapošljavala više od 1.200 ljudi.
  7. Kao rezultat tih razgovora Skupština povjerilaca donijela je odluku da se stečajni postupak neće okončati kroz prodaju imovine, već će se pokušati okončati kroz postupak reorganizacije firme, što je podrazumijevalo nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.
  8. Angažman Suvada Džinde u tom periodu u potpunosti je bio vezan za odluke tadašnjih stečajnih upravnika, a ne Vlade FBiH, jer je jedino to zakonski bilo moguće.
  9. Nakon što proces reorganizacije firme nije uspio, od strane organa stečajnog postupka donijeta je odluka kako će se pristupiti prodaji imovine. U tom trenutku Vlada FBiH je insisitirala da se pokuša pronaći kupac imovine koji bi ujedno prihvatio sve radnike, a kako bi se sačuvala radna mjesta, što je kao uslov u prodaji imovine prihvaćeno od strane stečajnog upravnika.
  10. U postupku prodaje imovine, koji je vođen od strane stečajnog upravnika, Vlada FBiH je prihvatila i ja sam potpisao ugovor kojim se Vlada FBiH obavezala da će, na način na koji se to bude radilo i svim drugim radnicima u FBiH, uvezati staž radnicima „Krivaje“ kako bi svi ti radnici mogli ostvariti temeljno pravo, a to je da nakon sticanja uslova dobiju penziju. Taj ugovor je dobio sva pozitivna mišljenja nadležnih ministarstava i ureda, uključujući i Federalno pravobranilaštvo, što Fadil Novalić može vrlo lako provjeriti u arhivi Vlade FBiH.

Dakle, još jednom naglašavam, jedini interes moje Vlade i mene kao premijera FBiH u tom periodu bio je da se pokuša sačuvati Krivaja i radna mjesta u ovoj firmi, te da se osigura mogućnost penzionisanja onih radnika koji su stekli to pravo.

Sramni pokušaji Vlade FBiH, na čelu sa Fadilom Novalićem, da se putem laži, manipulacija i teških ljudskih sudbina obračunava sa političkim protivnicima, ući će u anale beščašća bh. politike.

Dužnost svake Vlade, pa i ove koju vodi Fadil Novalić je da pomogne radnicima Krivaje, kao i svim drugim obespravljenim i opljačkanim građanima, a ne da se preko njihovih leđa udovoljava interesima stranačkih tajkuna, što Novalić i njegova Vlada radi.

Uvjeravam ih da im ovo neće nimalo pomoći u vrlo brzom odgovaranju za sve nezakonitosti koje su počinili u procesu prodaje Fabrike duhana Sarajevo i nizu drugih slučajeva.

SDP BiH i ja ćemo se nastaviti boriti za prava radnika, a vi se nastavite boriti za prava svojih tajkuna.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.