Vojin Mijatović

Vlada Fadila Novalića osam godina ništa nije uradila kada je u pitanju minimalna plaća

U okviru zastupničkih pitanja predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pitao je federalnog ministara razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića, koji je prisustvovao sjednici, zašto nije ispunio obećanje i radnici nisu od 1. januara dobili 1.000 KM minimalnu plaću.

– Bilo je u planu donošenje minimalne plaće od 1.000 KM, ali zbog procjene financiranja fondova PIO i zdravstva, online fiskalizacije… Ne radi se o obećanjima, transparentno komuniciramo sa javnosti. Postoje nekada stvari koje kažemo da ćemo uraditi, a ne uradimo u roku kako smo to sebi zacrtali. Međutim, stvari moramo posmatrati malo drugačije. Minimalna plaća koja je određena od 619 KM, plus topli obrok, plus prijevoz, plus pomoć koja je odobrena od Vlade FBiH bez poreznog opterećenja dolazi do mnogo većeg iznosa nego što je tih 1.000 KM.

Interesantno je da se sekirate vi koji niste osam godina uradili ništa kada je u pitanju minimalna plaća. Tako da bez vaše brige i zabrinutosti zašto obećavamo, a ne ispunjavamo imamo mnogo toga što vaša vlada nije uradila i budite sigurni da ćemo to uraditi u narednom periodu i nemojte da se pravimo ludi nad činjenicom da je u RS-u, čujem tako, 900 KM minimalna plaća.

To je istina, ali u njoj je sadražan i topli obrok i prijevoz sve ono što nije u FBiH – rekao je Mijatović.

Dodaje kako on nema problem da preuzme odgovornost za nešto što je rekao.

– A rekao sam tako ne jednom već nekoliko puta. Uradit ćemo to u toku ove godine onog momenta kada bude bilo dovoljno prihoda. Nemate problem s nama, odgovorimo na svako pitanje, nismo miševi koji se sakrivaju iza bilo čega što se zove politička odgovornost, tako da ja bih vas uputio da budete zabrinuti što ljudi umiru, a vi znate odgovor zašto kada je u pitanju UKC Tuzla. A minimalna plaća će biti i rekli smo nije sa 1. siječnjom, ali ide u toku ove godine – rekao je Mijatović.

Faktor

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.