Lagumdžija – Mammadyarov

Vlada Azerbejdžana zainteresirana da u narednom periodu investira u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini

Forum, na kojem učestvuje više od 30 bivših šefova država i vlada – članova Madridskog kluba, članovi Odbora Nizami Ganjavi međunarodnog centra, te predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i akademskih zajednica, otvoren je danas obraćanjem predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Aliyev

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje na II Globalnom forumu zajedničkih društava koji se na temu: “Post 2015 agenda i zajednička društva“ održava 28. i 29. aprila 2014. godine u Bakuu u organizaciji Madridskog kluba (Club de Madrid) čiji je član i Nizami Ganjavi međunarodni centar (Nizami Ganjavi International Center).

Forum, na kojem učestvuje više od 30 bivših šefova država i vlada – članova Madridskog kluba, članovi Odbora Nizami Ganjavi međunarodnog centra, te predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i akademskih zajednica, otvoren je danas obraćanjem predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Aliyeva.

Na marginama Foruma dr. Lagumdžija se danas sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Elmarim Mammadyarovom sa kojim je razgovarao o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i konkretizaciji ekonomske saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti infrastrukturnih projekata i mogućem ulasku azarbejdžanskog kapitala na tržište BiH.

Dr. Lagumdžija je posebno istaknuo zainteresiranost naše zemlje za unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje sa Azerbejdžanom. U tom smislu razgovarano je o mogućnosti da Vlada Republike Azerbejdžan u narednom periodu investira u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, prije svega u Koridor Vc, te željeznički Koridor X.

Dr. Lagumdžija je ovom prilikom izrazio zahvalnost rukovodstvu Azerbejdžana na angažmanu vezanom za realizaciju Transjadranskog i Jonsko-jadranskog plinovoda (TAP/IAP) u čijoj realizaciji će učestvovati i Bosna i Hercegovina zajedno sa Grčkom, Albanijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, te pozdravio dosadašnje aktivnosti Azerbejdžana na osnivanju „joint venture“ kompanija u BiH sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta u oblasti poljoprivrede i drvne industrije.

Šefovi diplomatija su posebno naglasili potrebu ubrzanja procedura i što skorijeg zaključivanja nekoliko veoma važnih međudržavnih sporazuma, a koji su trenutno u fazi usaglašavanja, poput Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji i Sporazuma o unapređenju i recipročnoj zaštiti investicija.

Dr. Lagumdžija se na marginama Foruma danas susreo i sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhanom Aliyevim.

Predviđeno je da dr. Lagumdžija učestvuje u panel diskusiji o temi: „Mjerenje održivog razvoja i socijalne inkluzije. Izazov razvrstanih podataka u praćenju Novih ciljeva održivog razvoja“ koja će biti održana sutra. Osim dr. Lagumdžije panelisti će biti i bivši predsjednik Bolivije (2001-2002) i potpredsjednik Madridskog kluba Jorge Quiroga, bivši predsjednik Republike Bugarske (1997-2002) i član Odbora Nizami Ganjavi međunarodnog centra Petar Stoyanov, te predstavnik Svjetske banke Maitreyi Das.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.