Forum seniora SDP BiH

Vješto i podmuklo skrivanje efekata primjene „reformskog“ zakona o PIO/MIO

Guranjem pod tepih obaveza, na koje je Vlada Federacije BiH, zajedno sa Federalnim zavodom PIO/MIO, obavezana zaključkom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, usvojenim prilikom donošenja Zakona o PIO/MIO (25.1.2018.godine), predstavlja vješto i podmuklo skrivanje od javnosti stvarnih efekata primjene „reformskog“ zakona o PIO/MIO, čime se penzioneri, Parlament Federacije i šira javnost dezavujišu i diskreditiraju, nastavlja provođenje nepravednog penzijskog i invalidskog sistema i pogoršavanje materijalnog i socijalnog položaja penzionera u Federaciji BiH, mišljenje je, danas održane 11.sjednice Predsjedništva Foruma seniora SDP BiH,

Naime, prilikom donošenja Zakona o PIO/MIO, Vlada Federacije BiH je, zajedno sa Federalnim zavodom PIO/MIO, obavezana da prate provedbu Zakona i da u roku od šest mjeseci pripreme eventualne izmjene i dopune, te da iznađu mogućnost povećanja minimalnih penzija.

Međutim, na današnjoj sjednici Predsjedništva Foruma seniora SDP BiH, preneseno je izraženo  opšte nezadovoljstvo penzionera, što 12 mjeseci od isteka roka kada je navedena obaveza trebala izvršena, Parlament Federacije i šira javnost, nisu obaviješteni kakvi su efekti praćenja provođenja Zakona i potreba njegove izmjene i dopune.

To što je Vlada Federacije našla način da minimalne penzije dostignu nivo od 371,00 KM, ne može biti alibi za neizvršenje donesenog zaključka u cjelini, jer materijalni i socijali položaj penzionera stagnira ili pogoršava zbog neprovođenja suštinske reforme penzijskog i invalidskog sistema i ekonomskih reformi u cjelini.

Vlada i resorno ministarstvo su se potpuno oglušili na reakcije penzionera i zastupnika SDP BiH, koje su uslijedile u javnosti odmah nakon početka primjene Zakona, pa čak i na obećanja koje je Premijer Novalić dao na Skupštini Saveza udruženja penzionera održanoj u aprilu 2019.godine, da će „njihove“ primjedbe biti uključene u izmjene i dopune Zakona.

Ovakvim odnosom Vlada Federacije BiH, njen premijer  i nosilac osiguranja, vješto i podmuklo skrivaju stvarne efekte Zakona o PIO/MIO i svjesno podržavaju primjenu nepravednog penzijskog i invalidskog sistema kojim se pogoršava  materijalni i socijalni položaj penzionera.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu