Pejanović o odluci Ustavnog suda:

Vjerska obilježja i pozdravi moraju izaći iz javnih institucija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 26. novembra Dan Republike Srpske ocijenio neustavnim, naloživši Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta da Zakon o praznicima usaglasi sa Ustavom države.

Ocjena Ustavnog suda BiH stvorila je buru negodovanja u RS-u gdje su najviši dužnosnici entiteta i države, uključujući Milorada Dodika i Mladena Ivanića, odbili bilo kakvu mogućnost sprovođenja naloga, odnosno ukidanja Dana Republike Srpske.

Činjenicu da nosioci javnih funkcija BiH ne poštuju odluku najznačajnijeg pravnog organa u zemlji za Klix.ba prokomentarisao je Mirko Pejanović, akademik i član ratnog Predsjedništva Rrepublike BIH.

“U svakoj državi u kojoj se ostvaruje vladavina prava i zakona, Ustavni sud je neprikosnovena i najvažnija institucija pravne države u zaštiti ustavnosti i zakonitosti. Po tom osnovu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je najvažnija i najodgovornija institucija za zaštitu ljudskih prava i jednakosti ljudi u državnim institucijama na svim nivoima vlasti”, objasnio je profesor Pejanović.

On je dodao da su odluke Ustavnog suda su neupitne, te da se one provode u svakoj demokratskoj zemlji, naglasivši da najveću odgovornost za provođenje odluka Ustavnog suda imaju upravo nosioci javnih funkcija i paralmentarna tijela.

“Ustavni sud BiH je 2000. godine donio odluku o konstituivnosti, odnosno ustavnoj ravnopravnosti naroda na cijelom prostoru BiH. Tada je to značilo ravnopravnost srpskog naroda u Federaciji BiH i ravnopravnost bošnjačkog i hrvatskog naroda u Republici Srpskoj. Na temelju ove odluke doneseni su amandmani na Ustav RS i Ustav FBiH, a nažalost njih je morao proglasiti visoki predstavnik Međunaordne zajednice”, prisjetio se Pejanović objasnivši da je nedavna odluka Ustavnog suda samo slijedi odredbe o konstitutivnosti naroda i na toj osnovi ukida diskriminaciju bošnjačkog i hrvatskog naroda u RS-u.

Bivši član Predsjedništva je rekao kako donesena odluka daje doprinos europeizaciji državnih i javnih institucija na svim nivoima vlasti u pogledu osiguranja jednakosti građana pred zakonom, nezavisno od nacionalne i vjerske pripadnosti.

“Radi se o tome da se na mnogim institucijama na svim nivoima nalaze vjerska obilježja i primjenjuju se vjerski pozdravi što mora izaći iz javnih institucija”, kazao je Pejanović.

Na kraju, Pejanović je podsjetio kako za provođenje odluke Ustavnog suda BiH važnu ulogu imaju visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, a sa sastanoviušta ovlaštenja za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i izgradnje mira.

Podsjećamo, 9. januar je dan kada je “Skupština srpskog naroda u BiH” usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima tzv. srpskih autonomnih regija i oblasti. Pored toga, Dan RS-a se poklapa sa Slavom Svetog Stefana što predstavlja vjersku diskriminaciju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.