Ismet Lulić za FTV

Vjerovatno je Bakir Izetbegović zaprijetio Željku Komšiću da će ga izbaciti iz DF-a ako ne spasi SDA u HNK

Ismet Lulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u HNK-u, podsjetio je za Rezime kako je taj kanton bez Vlade, zapravo, četiri godine i osam mjeseci – Vlada HNK-a, uz Vladu FBiH, nije formirana ni prije izbora 2022. godine: „Mi smo postali taoci odnosa koji su vladali dugi niz godina u HNK-u. Kad ćemo dobiti novu Vladu? Ja bih bio najsretniji da smo je dobili odmah mjesec nakon izbora, i to Vladu koja će zaista raditi u interesu građana. Naš kanton je specifičan i po tome što posljednji dobijamo Vladu. Nadam se da ćemo u narednom periodu, možda do kraja mjeseca, dobiti novu Vladu HNK-a“.

Lulić je napomenuo kako je za formiranje Vlade potrebna dvotrećinska većina, a za kasnije odluke nije.

„Od 30 zastupnika, potrebno je 20 za Vladu, a za ostale 16. U ovom trenutku niko nema tih 20 ruku, ali uz razgovore, dogovore i pregovore – u narednih nekoliko dana će to biti iskristalisano i imat ćemo čak i više od 20 ruku“, najavio je Lulić.

Kad su u pitanju opcije za većinu, Lulić kaže da ih ima dosta. Na početku je, kaže bio, blok SDP-DF-NiP – ali se desilo što se desilo, DF je dobio zabranu vrha stranke i suspendovana je odluka Kantonalnog odbora DF-a: „Vjerovatno je Bakir Izetbegović zaprijetio Željku Komšiću da će ga izbaciti iz DF-a ako ne spasi SDA u HNK-u – i oni su povukli saglasnost. Ti ljudi su i dan-danas utučeni, jako im je teško, ali nose se s tim“.

O tome kako doći do 20 ruku, Lulić navodi kako se održavaju sastanci sa HDZ-om – prije nekoliko dana se podvukla crta da se vidi stanje, kakav je stav DF-a: „U jednom trenutku smo imali 6 zastupnika u tom bloku SDP-DF-NiP, pa da vidimo šta je s tim. Mi smo razgovarali, nalazili rješenja – i dogovor je da se čujemo narednih dana i da to privodimo kraju“.

Njih je interesovalo kakav je stav DF-a: „Ja sam se čuo s ljudima iz DF-a, sa Zoranom Mikulićem se družim – njemu je najteže u jer krši svoje principe jer mu je predsjednik partije rekao nešto drugačije i zato jer je tuzlanski DF napravio pritisak, prijetili su da će izaći iz DF-a ako SDA ostane u opoziciji u HNK-u. Koliko god to suludo zvučalo, to je istina!“.

SDP u HNK-u je potpuno samostalan i može razgovarati s partnerima za koje smatraju da su najprikladniji – uz držanje postulata socijaldemokratije, istakao je Lulić.

Ponovio je Lulić kako HDZ ima 11 ruku, a HDZ 1990 3 – za koje je kazao da su njihovi partneri, imaju identičan stav da se vlast treba praviti po vertikali: „Imamo još NiP i u narednom periodu ćemo vidjeti ko je spreman podržati ovu Vladu – ne mora učestvovati u njenom radu. Moguće je da je to HRS“.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.