Nikšić-Bodonyi

Visoki patriotski interes građana je da vladajuća koalicija ode sa vlasti

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u posjetu primio ambasadoricu Francuske u našoj zemlji Claire Bodonyi, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH.

Tokom sastanka predsjednik Nikšić upoznao je francusku ambasadoricu o stavu SDP BiH prema dešavanjima u funkcioniranju aktuelne vlasti na državnom i federalnom nivou.

„U četvrtak ,7. jula, navršava se stotinu dana rada Federalne vlade i Vijeća ministara BiH, a ove vlade se, u ovom periodu, nemaju čime pohvaliti, jer za to vrijeme nisu uspjeli usvojiti nijedan bitniji zakon, niti provesti bilo šta, što bi ubrzalo reforme naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji. Svjedoci smo pogoršanja stanja na svim nivoima, poput kašnjenja u isplatama penzija i socijalnih davanja. Za 21. juli su najavljeni protesti rudara u FBiH, koji se, za vrijeme Vlade predvođene SDP-om, nikada nisu dešavali. Za to vrijeme, stranke aktuelne vladajuće koalicije ne nude nikakva rješenja, niti razmatraju da javnosti predoče Reformsku agendu, koja je, izgleda, pisana prema uputama međunarodnih finansijskih institucija, koje prioritetno traže prodaju javnih kompanija. SDP će biti protiv takvog scenarija, jer je i Vladi FBiH, pod vodstvom SDP-a, bio ponuđen isti scenario, a mi smo dokazali da se javne kompanije ne moraju prodavati da bi se budžet popunio. Mislim da je visoki patriotski interes građana da ova vladajuća koalicija ode sa vlasti “, rekao je Nikšić.

Ambasadorica Bodony je također upoznata i sa procesima unutar SDP-a, tačnije sa unutarpartijskim izborima po sistemu Jedan član-jedan glas i izborima za novog predsjednika SDP BiH, zakazanih u septembru.

„U proteklom periodu uspjeli smo sačuvati jedinstvo naše partije, a unutarpartijski izbori i reevidencija članstva su samo potvrdili da naši članovi i dalje žele raditi na jačanju partije, a, samim tim, i na jačanju naše države. U tom pravcu ćemo sigurno nastaviti djelovati, a nakon održavanja predsjedničkih izbora, u oktobru je zakazan Kongres SDP BiH na kome će biti usvojen inovirani Statut i Program SDP-a, kao osnova za nastup na lokalnim izborima 2016. godine, na kojima bi SDP, sa ostalim lijevo orijentiranim strankama u BiH, trebao zajednički nastupiti. “, dodao je Nikšić.

 

Centar za informisanje SDP BiH

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.