Damir Mašić za agenciju Patria

Visoki nameti u FBiH ostaju, to će ugušiti neke firme

Koalicioni partneri SDA i SBB, zajedno sa zastupnicima HDZ-a BiH odbili su danas SDP-ov prijedlog u kojem su tražili da Parlament FBiH stavi van snage izmjene kontroverznog Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, koji je usvojen nedavno.

To znači da će uz visoke namete koje poslodavci u FBiH već plaćaju, ipak plaćati i dodatne poreze na regrese i tople obroke radnika.

Ekonomski eksperti upozoravaju da će novi Vladin Pravilnik i poslodavce i radnike dovesti u još nepovoljniji položaj od onog u kojem su sada. Nameti na poslodavce u FBiH su jedni od najvećih u regionu.

Novim nametima vlasti pokušavaju dobiti više novaca u budžetu, kako bi pokrili deficit, ali to bi moglo ugušiti i onako krhku ekonomiju Federacije, ali i osnažiti sivo tržište.

– Vlada FBiH je u svojim ranijim istupima najavila da će oporezovati topli obrok i regres, ali da će uporedo smanjiti stope doprinosa na plaće. Na taj način primanja radnika bi ostala ista. Obzirom da se pracijalno pristupilo rješavanju ovih pitanja, jasno je da će radnici nakon primjene Vladinog Pravilnika imati manja primanja. Doći će i do otpuštanja radnika jer poslodavci neće moći podnijeti veće namete – upozorava za Patriju SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH, Damir Mašić.

–  Sve to dešava se u svrhu kratkoročnog punjenja budžetskih rupa – dodaje Mašić.

On je podsjetio da je i Udruženje poslodavaca upozoravalo da bi moglo doći do ovih problema, ukoliko prođe Vladin Pravilnik, ali se Vlada ipak oglušila na ta upozorenja.

Mašić smatra „da je Vlada FBiH izgubila kompas i da je ovo nastavak licemjerne politike parlamentarne većine na način da i dalje jedno pričaju, drugo misle, treće rade“.