Visina zatezne kamate na kašnjenje s uplatom radničkih primanja

Pojašnjenje pitanja

Zakon o dopuni zakona o visini stope zatezne kamate u FBiH objavljen je 2016. godine. Ovaj Zakon nalaže da država i druga pravna lica sva svoja potraživanja u slučaju kašnjenja sa plaćanjem (npr. plaćanje komunalija) po sudskim presudama obračunavaju glavnicu po kamatnoj stopi od 12 posto, a istovremeno kašnjenja uplata radnicima za zaostale plate, povrede na radu (gdje radnici ostaju trajno teški invalidi), topli obrok i svih drugih potraživanja po osnovu radnog odnosa u sudskim presudama obračunavaju glavnicu se po kamatnoj stopi od 0,2 posto.

 

Stav SDP BiH

SDP smatra da je ovim Zakonom narušena pravna ravnoteža između javnog interesa i interesa radnika, odnosno građana. Riječ je o nepravednom položaju radnika u odnosu na državu, pravna lica i druge privredne subjekte, kao i kršenju osnovnih načela obligacionog prava. Na ovaj način država stimuliše poslodavce da krše radnička prava, jer nema zatezne kamatne stope koja bi prisilila poslodavca na što brže izvršavanje svojih obaveza.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

 

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.