Segemdina Srna-Bajramović

Više od 400 terminalno oboljelih pacijenata prepušteni sami sebi

Ovakvom odlukom više od 400 pacijenata koji su terminalno oboljeli i trpe strašne bolove, prepušteni su sami sebi

Slika

Razmatrajući Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan JU Dom zdravlja KS-a za ovu godinu, većina zastupnika su iznijeli primjedbu da ovaj finansijski plan nije urađen u skladu s Metodologijom izrade godišnjih izvještaja. 

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović je podsjetila da već 15 godina pri Domu zdravlja djeluje Služba palijativne njege u kojoj su ljekari imali mogućnost prepisivanja lijekova na bazi morfija za terminalno oboljele pacijente od karcinoma, koji su bili besplatni, ali je od 1. septembra ove godine dopisom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a obustavljeno prepisivanje ovih lijekova, uz obavijest ljekarima da je navedeni program istekao u ovoj godini. 

– Ovakvom odlukom više od 400 pacijenata koji su terminalno oboljeli i trpe strašne bolove, prepušteni su sami sebi – kazala je Srna-Bajramović. 

Naglasila je da jedino što mogu, uposleni u Službi palijativne njege, jeste propisati lijek na bazi morfija na bijeli recept, a to znači da ga pacijenti moraju platiti. 

Kao primjer, navela je da jedna kutija flastera s morfijem, koji traju tri dana, košta 120 KM.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.