KO SDP Sarajevo

Vijećnici sarajevskog SDP-a traže hitno formiranje ekološke policije sa širim ovlastima

Na sjednici Koordinacije općinskih vijećnika SDP-a u Kantonu Sarajevo donesena je odluka da će u svim općinama u Kantonu uputiti inicijative za što hitnije uspostavljanje ekološke policije sa značajno širim ovlastima, a u svrhu unapređenja borbe protiv nelegalnog odlaganja otpada.

Samir Avdić, rukovodilac Koordinacije općinskih vijećnika SDP-a u Kantonu Sarajevo, pojasnio je i da će pored inicijativa za ekološku policiju, sarajevski SDP tražiti i zajedničko djelovanje svih općina, Grada i Kantona na mapiranju i uklanjanju divljih deponija.

“Raduju nas najave Vlade Kantona da se ide u ovom smjeru, ali naša okolina je pitanje koje je važnije nego ikad prije i nužna je brza reakcija jer su decenijama zanemarivanja okoliša Sarajevo i cijela BiH došli u nezavidno stanje iz kog se svakim danom sve teže izvući. Neophodna je sinergija i uključenje svih nivoa vlasti, a mi vidimo rješenje u kombinaciji strožijih kazni, aktivnijeg rada komunalnih preduzeća i bolje organizovanom pronalaženju i uklanjanju divljih deponija”, poručio je Avdić i dodao da su vijećnici SDP-a donijeli zaključak prema kom će se u narednom periodu pozicionirati kao nosioci zelenih politika u svim lokalnim zajednicama Kantona Sarajevo.

Koordinacija općinskih vijećnika sarajevskog SDP-a jedan je od organa koje je uspostavilo novo rukovodstvo KO SDP BIH Sarajevo i u narednom periodu ima ambiciju da predstavlja značajnu političku snagu ljevice na lokalnom nivou u općinama Kantona Sarajevo. Samir Avdić, kog je Predsjedništvo KO SDP BIH Sarajevo imenovalo za rukovodioca Koordinacije općinskih vijećnika, dugogodišnji je vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža i član Glavnog odbora SDP-a. Godinama je radio kao kustos Zemaljskog muzeja, a danas obnaša mjesto zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža.

Na konstituirajućoj sjednici Koordinacije općinskih vijećnika sarajevskog SDP-a usvojen je i poslovnik o radu, a prisutne vijećnice i vijećnici radili su na planu budućih zajedničkih inicijativa i zajedničkog djelovanja. Iako svaka lokalna samouprava ima svoje specifičnosti, postoje inicijative koje su ostvarive u svakoj od Općina i upravo će one biti fokus djelovanja Koordinacije.

Jedan od donesenih zaključaka je i da će članice i članovi Koordinacije učestvovati i doprinijeti u izradi izbornog programa SDP-a za naredne izbore, kako bi taj program garantovao kompatibilnost sa rješenjima problema koje građani imaju u lokalnoj zajednici.