KO SDP Sarajevo

Vijećnici sarajevskog SDP-a traže hitno formiranje ekološke policije sa širim ovlastima

Na sjednici Koordinacije općinskih vijećnika SDP-a u Kantonu Sarajevo donesena je odluka da će u svim općinama u Kantonu uputiti inicijative za što hitnije uspostavljanje ekološke policije sa značajno širim ovlastima, a u svrhu unapređenja borbe protiv nelegalnog odlaganja otpada.

Samir Avdić, rukovodilac Koordinacije općinskih vijećnika SDP-a u Kantonu Sarajevo, pojasnio je i da će pored inicijativa za ekološku policiju, sarajevski SDP tražiti i zajedničko djelovanje svih općina, Grada i Kantona na mapiranju i uklanjanju divljih deponija.

“Raduju nas najave Vlade Kantona da se ide u ovom smjeru, ali naša okolina je pitanje koje je važnije nego ikad prije i nužna je brza reakcija jer su decenijama zanemarivanja okoliša Sarajevo i cijela BiH došli u nezavidno stanje iz kog se svakim danom sve teže izvući. Neophodna je sinergija i uključenje svih nivoa vlasti, a mi vidimo rješenje u kombinaciji strožijih kazni, aktivnijeg rada komunalnih preduzeća i bolje organizovanom pronalaženju i uklanjanju divljih deponija”, poručio je Avdić i dodao da su vijećnici SDP-a donijeli zaključak prema kom će se u narednom periodu pozicionirati kao nosioci zelenih politika u svim lokalnim zajednicama Kantona Sarajevo.

Koordinacija općinskih vijećnika sarajevskog SDP-a jedan je od organa koje je uspostavilo novo rukovodstvo KO SDP BIH Sarajevo i u narednom periodu ima ambiciju da predstavlja značajnu političku snagu ljevice na lokalnom nivou u općinama Kantona Sarajevo. Samir Avdić, kog je Predsjedništvo KO SDP BIH Sarajevo imenovalo za rukovodioca Koordinacije općinskih vijećnika, dugogodišnji je vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža i član Glavnog odbora SDP-a. Godinama je radio kao kustos Zemaljskog muzeja, a danas obnaša mjesto zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža.

Na konstituirajućoj sjednici Koordinacije općinskih vijećnika sarajevskog SDP-a usvojen je i poslovnik o radu, a prisutne vijećnice i vijećnici radili su na planu budućih zajedničkih inicijativa i zajedničkog djelovanja. Iako svaka lokalna samouprava ima svoje specifičnosti, postoje inicijative koje su ostvarive u svakoj od Općina i upravo će one biti fokus djelovanja Koordinacije.

Jedan od donesenih zaključaka je i da će članice i članovi Koordinacije učestvovati i doprinijeti u izradi izbornog programa SDP-a za naredne izbore, kako bi taj program garantovao kompatibilnost sa rješenjima problema koje građani imaju u lokalnoj zajednici.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu