Mirsad Mešić

Vijeće ministara mora hitno riješiti problem naplate RTV takse

Zahtjev poslanika SDP-a Mirsada Mešića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH nije dobio potrebnu podršku poslanika iz Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, zbog čega je upućen na usaglašavanje Kolegiju ovog doma. Prijedlogom je bilo predviđeno da dosadašnji način naplate RTV takse putem telekom-operatera bude produžen 31.12. 2017.
U raspravi o traženoj proceduri poslanici Diana Zelenika (HDZ 1990) i Nikola Lovrinović (HDZ BiH)izrazili su protivljenje da predložene izmjene budu razmatrane po hitnom postupku.
Mešić je kazao da je država u obavezi da javnim servisima obezbijedi stabilno finasiranje kao jedan od preduslova njihovog normalnog funkcioniranja.
„Nisam nimalo sretan što se bavim poslom koje treba raditi Vijeće ministara BiH. U ovoj državi imamo problem i vrlo nejasnu većinu koja nije u stanju da dogovori ni jedan jedini cilj koji će riješiti u narednom periodu, između ostalog, i način funkcioniranja javnih emitera“ , kazao je Mešić, te pozvao Vijeće ministara da konačno utvrdi sistemsko rješenje problema javnih servisa.