Denis Bećirović

Vijeće ministara BiH se ponaša kao otuđeni centar moći

Vijeće ministara BiH nije podržalo rezolucije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim bi se Rusiji i Bjelorusiji obustavio ili izmjenio pristup resursima te banke, rekao je delegat SDP BiH u državnom Domu naroda.

“Protiv odluke su glasali ministri iz Dodikovog SNSD-a.

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije, odnosno kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Vijeće ministara BiH se ponaša kao otuđeni centar moći koji godinama radi direktno protiv interesa građana i naroda Bosne i Hercegovine. Za takvo ponašanje odgovorna je i parlamentarna većina u Parlamentarnoj skupštini BiH jer je ta većina izabrala i podržava ovo antidržavno i antievropsko Vijeće ministara BiH.

Današnje glasanje u Vijeću ministara BiH protiv rezolucije EBRD-a pokazuje da sam s osnovanim razlogom na posljednjoj sjednici Doma naroda tražio usvajanje zaključaka kojim bi se ovaj državni organ vlasti obavezao da slijedi vanjsku i sigurnosnu politiku EU. Nažalost, SNSD i HDZ su glasali protiv ovog prijedloga čime su dodatno ohrabrili neodgovorne ministre da nastave voditi prorusku i antievropsku politike”, kaže Bećirović.