Damir Hadžić

Vijeće ministara BiH nije razmatralo imenovanja za čelne funkcije u ključnim institucijama

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić novinarima je potvrdio da su ministri danas s dnevnog reda sjednice skinuli ove tačke ostavljajući ih za neku od narednih sjednica.

Slika

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ponovo nije razmatrana informacija o isteklim mandatima rukovoditelja institucija i članova upravnih odbora te prijedloge odluka o imenovanjima rukovodećih osoba u nekoliko bh. institucija, među kojima je i bilo i imenovanje generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije Srđana Rajčevića.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić novinarima je potvrdio da su ministri danas s dnevnog reda sjednice skinuli ove tačke ostavljajući ih za neku od narednih sjednica.

– Razlog za to je bio što ministri iz Republike Srpske nisu prihvatili da se raspišu konkursi za sve direktore kojima su istekli mandati, a za imenovanja dužnosnika za koje je konkursna procedura završena nije bilo saglasnosti. Nije bilo saglasnosti oko toga koji bi ljudi trebali gdje biti imenovani – tvrdi Hadžić.

Istaknuo je i da u ovom mjesecu neće doći do imenovanja, a za Hadžića bi bilo logično da se raspiše konkurs za rukovodeće funkcije za koje su mandati istekli pa je time upitna zakonitost njihovog rada.

– RAK je posebna priča, ali ovaj saziv Vijeća ministara je riješio pitanje imenovanja Vijeća RAK-a te je raspisan konkurs za generalnog direktora. Međutim, danas je evidentno da bi došlo do potpunog nacionalnog debalansa ukoliko bi se usvojilo produženje mandata bez raspisivanja konkursa – zaključio je Hadžić.

Dvije prethodne sjednice Vijeća ministara BiH na kojima su bile ove tačke dnevnog reda su otkazane.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ranije je kazao da nije problem samo imenovanje direktora RAK-a, jer je na dnevnom redu bilo 20-ak novih imenovanja za čelne funkcije u ključnim institucijama BiH, a na neke od njih čeka se i pet godina. 

Hadžić kaže da bi naredna sjednica Vijeća ministara BiH trebala biti sredinom sljedeće sedmice ukoliko se za to steknu uvjeti, ali nije optimist da bi tada ova problematika mogla biti riješena.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.